Второ групово пътуване с теснолинейката
Второ групово пътуване с теснолинейката / Дарик архив

Предстои второ групово пътуване с Родопската теснолинейка на ентусиасти от Пазарджик. Събитието, обявено във Фейсбук, набра популярност. Този път идеята е събитието да бъде за два дни – днес и утре, с нощувка в хижите или хотелите в Добринище. Очертана е в контури и програмата, като основният инициатор Кристиян Ваклинов заявява, че приема предложения за промени. Младежът кани всички именници да изкарат незабравим празник далеч от тежките трапези.

Тръгването отново е в 8.25 сутринта с влак „Юндола” от гара Септември, в 11.44 часа то стига до Якоруда, откъдето групата отива към църквата „Св. Георги Победоносец” на 2 км от градчето. Датите съвпадат с Празника на Якоруда и при храма се събират жителите и гости от страната. Има хотелски комплекс, програма, заведения на открито и поляни за пикник. В 20.20 часа с влак „Рила” воаяжът продължава към Добринище. На следващата сутрин е предвидена екскурзия до Гоце Делчев с разходка и разглеждане на забележителности. Връщането е в 13.55 отново с влак „Юндола” от Добринище, който в Септември прави връзка с транспорт до София, Пловдив и другите градове.

В първото в цялата история на дековилката групово пътуване се впуснаха около 250 човека от цялата страна. Това постави рекорд – никога по теснолинейката не са пътували толкова много хора. От БДЖ осигуриха максимума от 8 вагона, които едва събраха всички желаещи. Целта на Кристиян е да докаже, че малкото влакче е необходимо на страната ни и като атракция, и като единствен транспорт за много отдалечени селища в Родопите и Рила.