Видеостена за селфита и филми на Централна гара
Видеостена за селфита и филми на Централна гара / БГНЕС архив
Видеостена за селфита и филми на Централна гара
86616
Видеостена за селфита и филми на Централна гара
Видеостена за селфита и филми на Централна гара
  • Видеостена за селфита и филми на Централна гара
  • Видеостена за селфита и филми на Централна гара

Видеостена за прожектиране на филми и селфи снимки заменят търговските обекти на предгаровия площад „Ротонда" в София.

Това предвижда предварителния проект на общинското предприятие „Пазари Възраждане" за цялостна реконструкция на пространството.

От дружеството смятат, че „Ротонадата" не е място, където да има само търговия, затова ще бъдат предложени места за култура и атракции.

Прогнозираната стойност на рехабилитацията на площада е около 10 млн. лева, а финансирането ще бъде осъществено със заем от европейската програма „Джесика".

Борисов: На 2-3 дни даваме на българите това, което са мечтали да видят

Проектното предложение на „Пазари Възраждане" предвижда наполовина да бъдат премахнати търговските обекти. За сметка на това ще бъдат обособени повече места за отдих и културни прояви.

Една от най-атрактивните идеи е изграждането на видеостена, стана ясно от думите на директора на дружеството Николай Георгиев.

"Нашата цел е мястото да не се посещава само от хора, които ползват транспорта, а да бъде с различни атракции и различни мероприятия, за да се привлекат още повече хора. Мислим да сложим една видеостена в източната част, за да могат през почивните дни да се прожектират филми. Когато няма мероприятия, може да се гледаш самият ти - за селфита", поясни той.

Според Георгиев предгаровия площад се нуждае от обособено място за срещи. "Когато хората кажат - "Хайде да се видим на гарата" - да е ясно къде", коментира още Георгиев.
Все още няма ясен срок кога ще започне самото обновление на „Ротондата".

Тепърва „Пазари Възражадне" ще внесат предложението си за одобрение от местния парламент, обясни зам.-председателят Николай Стойнев. "Надявам се общинският съвет да вземе решение следващия месец, да се проведе конкурсът за проект, което ще отнеме три месеца и до края на годината да осигурим финансиране и следващата година след провеждане на процедури да се изберат и изпълнители", уточни Стойнев.

От общината посочват, че близо 20 хиляди души преминават ежедневно през „Ротондата", а след обновлението амбицията е броят да се удвои.