Международна конференция Гласът на скалата в Любимец
Международна конференция Гласът на скалата в Любимец / Община Любимец

На Международна научна конференция бе домакин е в продължение на три дни – от 3 до 5 май, община Любимец. Форумът се проведе в заседателната зала на общинския съвет. Екип от археолози, които работят на Скалния комплекс „Глухите камъни“, разказаха и онагледиха със снимков материал за културата и начина на живот в Източните Родопи по време на траките и  по-специално в комплекса. Конференцията е част от дейностите по проект „Гласът на скалата“, който се изпълнява съвместно между община Енез, Турция, община Любимец и Фондация „Родопика“. Научните разработки бяха представени пред екип от турски специалисти и граждани на Любимец.

Участваха доц. д-р Нехризов, докторантите Юлия Димитрова и Станислав Илиев, д-р Дойчин Грозданов и д-р Галина Грозданова, гл. ас. Иво Чолаков и гл. ас. Юлия Цветкова и Ангел Григоров - магистър по археология. Те представиха голяма част от  тракийските скални гробници, раннохристиянските и средновековни църкви, по-важните находки от комплекса, средновековното въоръжение и др.

Международна конференция "Гласът на скалата" в Любимец
netinfo

Кметът на Любимец Анастас Анастасов и заместникът му Илия Илиев приветстваха гостите и участниците във форума. Кметът представи и останалите дейности от проекта: 2-годишни археологически проучвания, изследвания, опазване и експониране на мегалитен паметник Скален култов комплекс „Глухите камъни”, с. Малко градище, реконструкция и реставриране на старото училище в с. Малко градище и изграждане на  Туристически информационен център и археологическа база на площ от 750 кв.м. на стойност  312 551,33 лв. Идеята е чрез бъдещи проекти центърът да се превърне в интерактивен музей на мегалитната култура.

Повишаване привлекателността на трансграничния регион чрез ефективно използване на общото културно и историческо наследство е една от целите на проекта. Планирано е провеждане на маркетингово проучване от областната администрация на Енез и разработване на стратегия за развитие на трансгранични нови интегрирани туристически продукти.

 

Общата стойност на проекта е 398 460,18 евро, а крайният срок за изпълнение- до 9 май.