Има случаи, в които даден филм надскача източника си и заживява свои живот, става много по-известен от книгата, по която е създаден.

Вижте няколко филма, които със сигурност са по-добри от книгите, по които са направени.

"Кръстникът"

Малцина са тези, чели книгата на Марио Пузо от 1969 година преди да гледат филма. Адаптацията на Франсис Форд Копола от 1972 година е истински шедьовър. Той оставя настрана второстепенните сюжетни линии и развива линията на семейната динамика, поставяйки началото на нова ера - тази на коравите и реалистични гангстерски епоси.

"Кръстникът" е най-добрият филм за всички времена

"Умирай трудно"

Филмът е създаден по книгата на Родърик Торп "Нищо не е вечно" (преведена на български като "Умирай трудно" заради филма). Тя е продължение на книга, наречена "Детективът", в чиято филмова адаптация от 1968 година участва Франк Синатра. Той обаче е твърде стар, за да играе ролята и в продължението през 80-те години. Едва ли мнозина са чували за книгата, но за сметка на това филмът с Брус Уилис се превърна в модерна класика.

Франсис Форд Копола ще снима продължението на "Топ гън"

"Сиянието"

Тук феновете на Стивън Кинг може и да не се съгласят, но по времето, по което книгата излиза през 1977 г., Стивън Кинг е в апогея си. Скоро след издаването на книгата, Стенли Кубрик получава правото да я филмира. Известно е, че Кинг не е одобрил версията на Кубрик, която според него е твърде "студена", затова сам я адаптира в минисериал. Въпреки това адаптацията на Кубрик остава най-добрият филм по книга на ужасите.

Топ 10 на най-добрите холивудски филми на всички времена

"Челюсти"

Питър Бенчли проучва историята за голямата бяла акула, уловена на бреговете на Лонг Айлънд през 1964 година. Издателство Doubleday го кани да напише книга по темата - художествена литература, а не научен труд. Така се ражда "Челюсти". Книгата е много различна от филма, който по-късно Стивън Спилбърг прави. Режисьорът казва, че когато за първи път е прочел книгата, си помислил, че героите са много неприятни. Приискало му се акулата да спечели, затова зарязал всички странични сюжетни линии и се фокусирал върху акулата и хората, които я преследват.

"Петдесет нюанса сиво"

Адаптацията по книгата на ЕЛ Джеймс беше неизбежна предвид междунардния успех на книгата, въпреки опустошителното отношение на критиците. Салман Рушди каза за книгата: "Тя накара "Здрач" да изглежда като "Война и мир". Очакванията към филма бяха ниски, но със сигурност крайният продукт се оказа по-добър от оригинала.

"Шрек"

Книгата на Уилям Стейг от 1990 година е тъничка и разказва историята на огнедишащ великан, който тръгва на приключение, след като родителите му го изхвърлят от вкъщи, и спасява принцеса. Книгата не е лоша, но е засенчена от световния успех на филмовата адаптация на DreamWorks, която превръща "Шрек" в класика.

"Екзорсистът"

Книгата на Уилям Питър Блати не е лоша, но адаптацията, написана и продуцирана от Блати, ще остане в историята като един от най-страшните филми правени някога.

"Форест Гъмп"

Книгата на Уинстън Грум от 1986 година е забравена, останала в сянката на Том Ханкс и изпълнението му в едноименния филм на Робърт Земекис.

"Перфектният ритъм"

Комедията от 2012 година е създадена по книгата на бившия редактор на GQ Мики Рапкин за три групи, които се състезават в университетски конкурс през 2006 година.

"Мисис Даутфайър"

Комедията с Робин Уилямс е базирана върху книгата на Ан Файн със същото име. Излиза през 1987 година и е номинирана за редица литературни награди. Колкото и добра да е обаче, изпълнението на Робин Уилямс във филма е онова, което спечели сърцата на целия свят.