Иван Иванов: Читалищата са уникална мрежа за просвета и възпитание
Иван Иванов: Читалищата са уникална мрежа за просвета и възпитание / netinfo

Читалищата са огромна и уникална мрежа за просвета, възпитание, съхранение на традициите и образованието, заяви зам.- председателят на Народното събрание Иван Иванов. Той уважи 125-годишнината на читалище „Развитие“ в Свищовското село Козловец

„Читалищата са средище на българщината. През културата и традициите години наред българският ген се е възпроизвеждал. У нас има 5 300 населени места и 3 700 читалища“, каза в поздравителното си слово Иван Иванов. Той разказа и любопитни факти, свързани с историята на културната институция и неговия род. Прадядо му е бил председател на читалище „Развитие“ през 1926 година.

По време на Междусъюзническата война той е спасил книгите, като ги пренесъл собственоръчно в дома си. Години по-късно, бъдещият депутат открил забравен учебник по стенография, от който се учил и в последствие върнал на читалището…

Друга интересна случка от живота на културната институция е, че в началото на миналия век на сцената й са се играели много театрални постановки. Репетицията на пиесата „Осман Паша“ обаче се играела с истинско оръжие и в един от антрактите двама от актьорите се скарали. Единият прострелял другият, което наложило спирането на постановката. В момента към културната институция има състав от 18 дами, певческа и театрална група.

С богата артистично- музикална програма читалището в Козловец отпразнува годишнината си. На събитието присъстваха още кметът на община Свищов Генчо Генчев, председателят на местния парламент д-р Кристиян Кирилов, общински съветници, кметове на населени места.