Без Референдум, но с информационна кампания за ВиК- асоциацията в Дупница
Без Референдум, но с информационна кампания за ВиК- асоциацията в Дупница / Дарик,архив

Информационна кампания ще разяснява на дупничани ползите и негативите от включването на община Дупница във ВиК Асоциацията. Това съобщи кмета на общината, инж. Методи Чимев. Референдум или допитване няма да има. Кметът се надява на широк дебат, като освен срещите на общинските съветници с граждани по населените места в общината, най-вероятно ще бъде организирано и общоградско събрание. Крайното решение ще бъде на ОбС Дупница.


В последните седмици са проведени редица срещи, на които са присъствали кмета, областният управител, експерти и зам.министъра на МРРБ, и на които са коментирани въпросите касаещи Дупница и включването или не към ВиК Асоциацията.
Сигурно е, че Дупница няма да получи европейско финансиране на ВиК системата ако не влезе в Асоциацията. За цялостен ремонт на мрежата в община Дупница са необходими около 150 млн.лв., която сума не може да бъде осигурена от община Дупница. Сумата, която общината ще получи ако влезе в Асоциацията ще стане ясна, след като бъде изготвено прединвестиционно проучване и проект обясни кмета Методи Чимев. Той допълни, че ако Дупница влезе във ВиК Асоциацията, но съседната община Сапарева баня не, и няма обособена Асоциация на територията на област Кюстендил, то тогава общината ще може да получи само национално финансиране за ВиК системата си. Няма яснота дали и с колко би се увеличила цената на водата. Методи Чимев заяви, че не му е оказван политически натиск.