Кулинарни изкушения, Самодивска ракия и много забавления за Празника на яйцето в Павликени
Кулинарни изкушения, Самодивска ракия и много забавления за Празника на яйцето в Павликени / DarikNews.bg

Богата и атрактивна програма подготвя Община Павликени за третото издание на Празника на яйцето. Над 5000 жители и гости се очаква да се стекат на площад “Свобода” в центъра на града, за да се потопят в празничната атмосфера. Фестивалът, който няма аналог в България, ще премине под мотото "Едно яйце - много възможности".

Събитието, посветено на кокошия продукт, е насрочено за 14 май. Любопитната проява е финансирана с 5000 лв. от общинския бюджет, а спонсор предоставя 4000 лв. и 4000 яйца.

И този път в специална шатра изкусната готвачка Елена Божанова ще забърка стотици омлети за посетителите. Огромно количество яйца ще бъде използвано за приготвянето на традиционни ястия и за спортни надпревари. Ще бъдат демонстрирани и различни занаяти, както и кулинарни техники. Като акцент в програмата са подбрани изцяло нови игри, но се запазва най- атрактивната- “Руска рулетка”, при която участниците ще чупят в челата си яйца, едно от които сурово, информира кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Творческата си енергия ще вложат в празника състави от читалища, училища и детски градини, които ще се изявят на сцената в центъра на града. Предвидена е и богата концертна програма с участието на Ice Cream и Власислава, а водещ ще бъде обичаният актьор Христо Гърбов. 

Автентичен домашен селски кът ще бъде оформен от самодейци от село Паскалевец. Там гостите ще бъдат посрещани с погача и специална ракия, която е местен специалитет и е приготвена с билки. Елексирът е с аромат на мед и цветя, а рецептата се предава от поколение на поколение. Ракията е известна сред жителите на Паскалевец като Самодивско биле.

И тази година е предвиден конкурс на кулинарни изкушения, приготвени от яйца. Вкусотиите ще се надпреварват в три групи- ястие, предястие и десерт. Те ще бъдат оценявани от жури с председател Иван Звездев. За най-добрите ще има награди като най-голямата е 3 D яйце, изработено от планински кристал.