Моника Михайлова: Всеки човек се нуждае от надежда
Моника Михайлова: Всеки човек се нуждае от надежда / DarikNews.bg, архив
Моника Михайлова: Всеки човек се нуждае от надежда
86582
Моника Михайлова: Всеки човек се нуждае от надежда
  • Моника Михайлова: Всеки човек се нуждае от надежда

32-годишната Моника Михайлова завоюва поредната битка в живота си. След като преди близо два месеца тя спечели в Административен съд Стара Загора дело срещу НЗОК заради мълчалив отказ за лечение в чужбина, ВАС отхвърли жалбата на касата. „Оставя без разглеждане частната жалба на управителя на Националната здравноосигурителна каса против определение № 34 / 25.02.2016 г. по адм. дело № 493 / 2015 г. на Административен съд - Стара Загора и прекратява производството по делото. Определението може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му на страните пред петчленен състав на Върховния административен съд", гласи определението на съда.

Чувствам се като победител, защото освен болестта преборих и системата, сподели младата жена в сутрешния блок на Дарик от Стара Загора.

В края на февруари Моника събра сили и се опълчи на институциите като потърси правата си в съда. Тогава тя заяви: „Тази битка я водя за хората в моето положение. За онези, които получават унижение от различните институции".

Днес Моника се възстановява успешно. Тя спази обещанието си и помага на хората, които имат същата тежка диагноза, но също като нея се сблъскват с редица трудности. В Европейския ден за правата и информираността на пациентите Моника Михайлова сподели, че най-сериозното изпитание, пред което са изправени болните, е именно липсата на достатъчна и достъпна информация. Друг проблем е нежеланието на някои от лекарите да обяснят в детайли възможностите за лечение. „Профилът ми в социалните мрежи буквално е „подпален" от хора с гръбначни заболявания, които не знаят към кого да се обърнат и какво да предприемат. Показателен е фактът, че от началото на годината с мен се свързаха четирима души със същото заболяване като моето, а нашите неврохирурзи масово заявяват, че не са категорични за неговото съществуване. Всеки път, когато чета някоя човешка история, аз настръхвам и всичко, през което преминах ми се връща като на лента...", разказва Моника.

Цялото интервю с Моника Михайлова чуйте в прикачения звуков файл.

Въпреки всичко, младата жена е убедена, че всеки човек има нужда от кураж, от насока и информация, но преди всичко от надежда. „Вярвайте в себе си. Не се отказвайте, колкото и да е трудно. Светлина има. Просто трябва да поискаме да я видим".