300 млади музиканти и певци от 7 държави пристигат във В. Търново за конкурса „Звукът на времето”
300 млади музиканти и певци от 7 държави пристигат във В. Търново за конкурса „Звукът на времето” / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

300 млади певци и музиканти от седем държави пристигат във Велико Търново за третото издание на международния конкурс „Звукът на времето”. Надпреварата за вокална и инструментална музика ще се проведе на 7 и 8 май в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и Общински детски комплекс.

Изпълнителите са от цяла България, Гърция, Румъния, Хърватско, Италия, Русия и Словения, съобщи вокалният педагог и организатор на конкурса Петя Василева.

Събитието е част от културната програма на Министерството на културата и на Община Велико Търново. Младите певци и музиканти ще се надпреварват за призовете „Гран при”. Наградният фонд е в размер на 3500 лева и е осигурен от спонсори. Четири ще са възрастовите групи за участниците в категорията за вокална музика, а три – в тази за инструментални творби.

„Конкурсът „Звукът на времето” е инициатива, която стартира с подкрепата на общинската програма „Изкуство и култура” и за кратко време се утвърди като много успешна”, подчерта директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.

В периода 5-8 май Велико Търново ще е домакин и на фестивала на детско-юношеското театрално изкуство „Малкият принц”. Единадесетото издание на форума ще се проведе в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и ще събере на 400 млади артисти от цяла България. На сцената ще бъдат представени 13 детски и 14 юношески спектакъла. Фестивалът е инициатива на Община Велико Търново и читалище „Извор” в с. Самоводене.