Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков
Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков / Дарик Добрич
Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков
86581
Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков
  • Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков

Добричкият Драматичен театър „Йордан Йовков" постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков. Тя се нарича „Хомо еректус", а на добричка сцена носи заглавие „Смяна на жените". Играе се вече десета година в Московския сатиричен театър и скоро ще има своето 300. представление.

Пиесата стъпва на добричка сцена с посредничеството на поетесата Елка Няголова и Славянската литературна академия. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов, който обясни, че е избрал именно този текст измежду други руски съвременни пиеси, защото запълва една драматургична ниша в българския театър. „Нашите автори блокираха в последните години и не се твори остра сатира, която да осмисля проблемите на сегашното общество", каза той. По думите му, „Смяна на жените" постига именно това. В нея са събрани четири семейни двойки - представители на знакови прослойки на обществото - депутат, новобогаташ, журналист и работник, с техните жени. Докато мислим, че става дума просто за секс и удоволствие при „смяна на партньорите", авторът прави един обрат на 180 градуса и се стига до душевно разголване и дисекция на прехода, който е много сходен в България и Русия, коментира режисьорът.
Премиерата е на 5 май от 19.30 ч. Участват актьорите Красимир Демиров, Владимир Трендафилов, Радомир Андонов, Пламен Маринов, Валентин Андреев - Рафе, Любов Николова, Татяна Христова, Мария Генова и Мария Гинкова.

Драматичният театър постави хитова съвременна руска пиеса на Юрий Поляков
netinfo

Юрий Поляков е роден 1954 г. и е един от най-популярните съвременни руски писатели. Член е на Съвета по култура и изкуства към президента Путин, зам.-председател на Обществения съвет при Министерството на отбраната, главен редактор на в."Литературная газета". В момента се играят 7 негови пиеси в големи московски театри. Прозата му се изучава в училище и университетски курсове.

Той призна, че обича да посещава премиерите на спектаклите по негови текстове. Попитан дали одобрява намесата на режисьорите в авторовия текст, той поясни, че драматургията му е класическа, според канона, разработен още от Аристотел, в който няма как да се правят съществени размествания или промени. Но има съвременен драматургичен материал, който вече се среща по-често в театрите, не е класически и с него режисьорът може да прави каквото си поиска.

За работата си към президента, писателят поясни, че обикновено е остър в изказванията си, както в творбите си. Често нашите обсъждания и решения са довели до промени - като връщането на съчиненията в училище например. В медиите, според него, в Русия няма старата политическа цензура от времето на СССР, но има по-тежката корпоративна цензура, както и политически зависимости.

Чуйте в звуковия файл какво разказва Поляков за работата си в Съвета и за цензурата в медиите в Русия.