Публикуваха доклада за КТБ, имало близо 500 неизплатени заема
Публикуваха доклада за КТБ, имало близо 500 неизплатени заема / БГНЕС, архив

Докладът, поръчан от депутатите на международната компания на "Аликс Партнърс", за Корпоративна търговска банка (КТБ) е публикуван.

Изводите са обобщени в 500 страници и показват, че повечето кредити, отпуснати от банката, са били в полза на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и неговите приближени.

Банката е участвала в инвестиции и търговски сделки, които са били в нейн ущърб. Именно чрез тези сделки на няколко пъти са изтекли крупни суми от КТБ.

Документа може да видите ТУК

"Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти-кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от банката. Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в банката, Цветан Василев, неговите съучастници и свързани лица", е записано в доклада.

"Банката също се занимава и/или е ангажирана в редица инвестиционни решения и търговски дейности, които не са били в полза на собствените финансови интереси на банката, но са предназначени за подпомагане на Василев, неговите сътрудници и свързаните лица. На няколко пъти тези дейности са довели до значителна сума средства, които изтичат от КТБ и които сме разгледали в контекста на процеса по възвръщането", се посочва още в текста.

Парламентът реши секретният доклад за КТБ да стане публичен

По данни на "Аликс Партнърс" кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема. Според одиторите постижимо е възстановяването на не повече от 800 млн. лева.

"Прогнозата за общите възстановявания на този етап е спекулативна, предвид броя на нещата, които трябва да се случат. Сегашната ни оценка на постижими възстановявания по отношение на основните търговски групи е 600-650 млн. лева, плюс около 150 млн. лева от заеми на малки търговски дружества и други, общо 750-800 млн. лева, което би могло да бъде реализирано за 12-месечен период с комбинация от договорени споразумения и определени изпълнителни действия", посочват анализаторите.

Докладът за КТБ предизвика коментарите на депутатите

През февруари финансовият министър Владислав Горанов съобщи в кулоарите на парламента, че докладът на Аликс партнърс за КТБ струва около 800 000 евро. Тогава той оспори твърденията за средствата, платени за доклада.

"Дали е оправдан разходът - общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан", заяви министърът.