Зеленчуците са може би най-здравословните храни, които можем да ядем. Те съдържат важни витамини, минерали, хранителни вещества, които играят важна роля за растежа и функцията на тялото. Затова задължително трябва да ги включваме в хранителния си режим.

Вижте кои са най-полезните зеленчуци

Карфиол

Богат е на витамин С и фолат и се явява естествен източник на фитохимични вещества като и индоли и изотиоцианати. При научни изследвания се оказва, че индолите проявяват свойствата си да подтискат действието на хормоните, подхранващи растежа на туморите на гърдата. Изотиоцианатите също предпазват от развитие на ракови заболявания, като стимулират образуването на защитни ензими.

8 милиона души по-малко ще умират, ако светът е вегетаринаски

Зеле

Зелето е богато на фитохимични вещества. За него се смята, че намалява хормоналнозависимите ракови заболявания, а също и злокачествените болести на дебелото черво и ректума. То също е природен източник на витамин С, фолат и каротиноиди.

Домати

Тези зеленчуци са богат източник на бета - каротин, който успешно се противопоставя на рака, както и на имуностимулиращия витамин С. Освен това те съдържат каротиноида ликопен, предотвратяващ уврежданията, причинени от свободните радикали в организма. В тези зеленчуци има кофеинова и ферулова киселина, които стимулират производството на противоракови ензими в организма.

Доматът - плод или зеленчук?

Брюкселско зеле

В него има високо съдържание на витамини и фитохимикали - изотиоцианати, индоли и сулфорафан, които успешно се борят с болестите.

Зелените листни зеленчуци - полезни за ума и червата

Броколи

Те не са просто най-известните зелени зеленчуци, а са и най-здравословните. Броколите са естествен източник на калций, витамините А и С, антиоксиданта бета - каротин, фолат, понижаващ риска от развитие на ракови и сърдечни заболявания, неразтворими влакнини и калий.