Млад мъж от Брацигово изпрати полиция по следите на телефонен измамник, за когото смятал, че е негов работодател. Доблестният младеж неволно се замесил в нечистата схема, смятайки, че ще изкара допълнителни доходи с труд, разказва предисторията говорителят на полицията в Пловдив Мирослав Стоянов.

Мъжът обаче бързо осъзнал, че са го наели за куриер, да взема пари от жертви и да ги носи на мошениците. Веднага подал сигнал в полицейското управление в Пещера, а парите на двама наивни старци са върнати.

Телефонните измамници все по-често въвличат и "полицаи" в схемите

Съсед на момчето преди време бил получил изгодно предложение за посредническа работа.

По телефона му се обадил мъж, представящ се като Митко от Русе. Обяснил му, че е представител на фирма за алуминиева и ПВЦ дограма, има много клиенти в общините Брацигово и Пещера и се нуждае от човек да му събира парите от сделките с тях, обещавал повече от добро възнаграждение.

Съседът обаче бил възрастен, не му се занимавало, затова предал офертата на Георги, знаел, че той търси начин да изкара нещо допълнително.

В телефонен разговор измамникът му обяснил, че трябва да вземе парите от посочени адреси и да ги занесе лично до Русе. Младежът се усъмнил, като разбрал, че за часове работа някой му предлага сума, колкото съгражданите му изкарват за цял месец. И въпреки това започнал.

На първия адрес заварил възрастен човек, който споменал, че "работодателят" му цял час го държи на телефона. Връчил му запечатан плик. Когато се прибрал, Георги не се стърпял и отворил плика, а вътре видял 400 лева и бележка, че са за маслени радиатори. На втория адрес пък възрастна жена му казала, че плаща 2060 лева за климатик.

Тогава Георги се убедил, че се е забъркал в престъпна схема. Отишъл веднага в полицията и разказал всичко на униформените.

Баба хвърли през балкона 12 000 лв. на телефонни измамници

Мирослав Стоянов подчертава, че с колегите му са възхитени от постъпката на Георги, който е можел или да си затвори очите и да си прибира огромните комисиони, или да прибере безнаказано близо 2500 лева. Но не само не се е изкушил, а и е оказал пълно съдействие на местните служители на МВР. Те вече са влезли в следите на мошеника.

Интересна подробност е, че младежът също е типична жертва на телефонните измамници.

В Пазарджишко са залавяни много посредници, излъгани по същия начин и помагали за осъществяване на престъпните схеми. Повечето от тях до последно не са имали представа какво точно вършат. На някои "работодатели" се обаждали по обяви за търсене на работа, други се отзовавали на съобщения в интернет като "Търся куриер с личен автомобил". Предпочитаните кадри са работещите като шофьори.

Случилото се в Брацигово е част от поредния бум на телефонни измами в Пазарджишко. Прилагат се класическите сценарии - за пострадал в катастрофа близък, за изгодна продажба на климатици, радиатори или слънчеви колектори.

Други новини от Пловдив

Източник на видеото: Novanews.bg