Кметът на Пловдив: Засега няма регистриран случай на носене на бурка в града
Кметът на Пловдив: Засега няма регистриран случай на носене на бурка в града / ThinkStock/Getty Images
Кметът на Пловдив: Засега няма регистриран случай на носене на бурка в града
86552
Кметът на Пловдив: Засега няма регистриран случай на носене на бурка в града
  • Кметът на Пловдив: Засега няма регистриран случай на носене на бурка в града

Регистриран случай на носене на бурка на обществени места в Пловдив засега няма, включително и в етническите квартали. В този смисъл не може да се постави знак за равенство между града ни и Пазарджик. Затова не можем да коментираме такива случаи  като нещо съществуващо, но след като има внесено предложение в Общинския съвет, то ще бъде разгледано“. Така коментира кметът на Пловдив Иван Тотев предложението на съветниците в местния парламент от групата на Патриотичния фронт-НФСБ-ВМРО за забрана на носене на бурки.

Ако текстът обаче е същият като този в Пазарджик, то това означава, че първите пострадали от наредбата ще са Мини и Мики Маус на Главната улица“, заяви още пловдивският градоначалник.

Припомням, от 300 до 500 лева за първо нарушение и от 1000 до 1500 лева за второ нарушение предвиждат измененията в наредбата за обществения ред на Пловдив, касещи забраната за носене на облекла и аксесоари, покриващи лицето, както и други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България. Освен това, в предложението се предвижда и забрана за каквато и да е била дейност на вероизповеданията в детските градини и учебните заведения, както и на всички места, където се събират деца.

Не се позволява и религиозната агитация по улиците на Пловдив чрез раздаване на безплатни книги, дипляни, брошури и прочие, както и прокламирането на чудодейни, лечебни и целителни ефекти от дейността на вероизповеданието, освен ако последните не са с доказан клиничен ефект.

В ефира на Дарик общинският съветник Александър Сиди от Патриотичния фронт вече обяви, че предложението за забрана на носене на бурки, както и други религиозни символи, които се афишират на обществени места, има превантивен характер.

"Налагането на нетрадиционни дрехи и поведение не е религия, това е политика", каза още общинският съветник и посочи, че разполага с информация, че за да носят бурки, хората получават определено заплащане. Именно затова в предложението си, те посочват санкцията за носене на бурки да е финансова.

"Въпросът с носенето на бурки на обществени места не изисква бързи и крайни решения, а обществен дебат, на който внимателно да се дефинират границите на това, какво е позволено и  какво не е", посочи в ефира на Дарик правозащитникът адвокат Михаил Екимджиев.

Той отбеляза, че е нужно да се търси решение с меки и балансирани средства, а като такова той посочи умерената забрана.

"Да се забрани забулването в училищата, университетите и държавните учреждения е допустимо, но да се забрани на всички обществени места, ще бъде прекомерно", категоричен бе адв. Екимджиев.

Предложението на съветниците от Патриотичния фронт е публикувано на сайта на Община Пловдив за обществено обсъждане.  След като бъде разгледано в комисиите на местния парламент, то ще бъде подложено за гласуване.