Варненски огнеборец: Страхът е нещо човешко, но да спасиш живот е велико
Варненски огнеборец: Страхът е нещо човешко, но да спасиш живот е велико / личен архив, Фейсбук

В Международния ден на пожарникаря - 4 май, ще ви срещнем с един варненски огнеборец. Красимир Костов гаси пожари – в прекия смисъл на думата :) вече 28 години. За разлика от много малки момчета, чието желание е да станат пожарникари, той не сбъдва детска мечта, а става огнеборец случайно. Въпреки това казва, че професията му е в кръвта, тъй като се бори с огъня цял живот.

Едно от основните неща в пожарникарската професия е работата в екип, обясни Красимир. Във всяка една ситуация огнеборците разчитат един на друг. А опасни моменти не липсват. Но въпреки рутината, пожарникарите са обикновени хора и страхът не им е чужд.

„Всеки човек се страхува, но при пожар трябва да се мобилизираш и да прецениш ситуацията. Пожар с пожар не си приличат, всеки те учи на нещо ново. Да спасяваш живот е нещо велико. Трябва да ти е в кръвта“, казва огнеборецът.

Обучението не е сложно, трудно е овладяването на пожарникарската професия. Защото да се гаси пожар на теория и по учебник не е като да бъдеш на терен, казва варненецът.

Макар че си обича работата, Красимир признава, че условията на труд не са леки. Варненските пожарникари работят на ръба на силите си заради текучество на кадри. Много от огнеборците са напуснали системата заради липса на сигурност, а желаещи да бъдат на техните места няма.

Малкото желаещи да бъдат огнеборци трябва да притежават основно хъс, смята Красимир Костов.

Обикновено на дежурство са два екипа – четирима или петима пожарникари и двама шофьори. Тези общо 7 души отговарят за цяла Варна и комплексите и правят по три-четири излизания на смяна. Спасяват хора, потушават пламъци, помагат при различни рискови ситуации.

Противопожарната служба във Варна е основана през 1969 година. От създаването й до днес в центъра са обучени около 14 500 души.