Прецедент в историята на демократична Испания
Прецедент в историята на демократична Испания / снимка: Guliver/Getty Images

Кралят на Испания Фелипе Шести подписа указ за разпускане на двете камари на парламента и насрочване на нови избори на 26 юни, предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на кралския дворец.

Предсрочни избори в Испания през юни

Сега документът трябва да бъде публикуван в официалния вестник на правителството. По-рано такива укази се подписваха от премиера, но в момента правителството е със статут на временно и няма такива правомощия. Такава ситуация възниква за пръв път в историята на демократична Испания, отбелязва ТАСС.

Кралят подписа указа за разпускане на парламента в присъствието на председателя на долната камара Патси Лопес, след като в полунощ на 2 май изтече срокът за формиране на правителство, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата Народна партия в Испания печели парламентарните избори

След парламентарните избори, произведени на 20 декември, мнозинство в парламента получиха досегашните управляващи - Народната партия на премиера Мариано Рахой. То обаче не бе достатъчно за съставяне на самостоятелно правителство.

Рахой отказа да състави правителство, ред е на социалистите

Провалиха се и всички преговори за коалиционно управление, било то с участието на Народната партия, било то между сациолистическата партия и новите политически сили - Подемос и Суидаданос.

Източник: БТА