Добрич и Силистра с най-високи цени на земеделската земя и рентата
Добрич и Силистра с най-високи цени на земеделската земя и рентата / Дарик Добрич - архив

Цените на земеделската земя и  рентите в селското стопанство в Силистренско през миналата година се увеличават, показва справка на Териториалното статистическо бюро – Север.

През 2015 година средната цена на един декар земеделска земя в област Силистра достига 993 лева, което нарежда областта на второ място в страната след област Добрич (1 406 лева за декар) и преди областите Благоевград (842 лв/дка) и Русе (838 лв/дка). В сравнение с 2014 г. средната цена на един декар земеделска земя в областта се е увеличила с 6%. През 2015 г. най-висока е цената на земеделската земя в община Алфатар - 1 450 лв. на декар.

Средната цена на рентата на един декар наета/арендувана земеделска земя в областта през миналата година достига 70 лв. В сравнение с 2014 г. средната цена на рентата на един декар в областта се е увеличила с 4.5%. Спрямо предходната година най-голямо е увеличението на рентата за овощни градини - с 13.3%. През 2015 г. най-висока е цената за един декар наета/арендувана земеделска земя в община Главиница - 76 лв. Най-голямо увеличение на цената на рентата спрямо предходната година се наблюдава в община Тутракан - с 13.3%.