Руският патриарх припомни позицията срещу абортите
Руският патриарх припомни позицията срещу абортите / Guliver/Getty Images

Руската православна църква е готова да поеме сигурността и образованието на децата на жени, които са отказали да направят аборт, но не са в състояние да отгледат детето.

Това заяви патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, който посети по повод Великден, "Къща за майки" - църковен приют за бременни жени и жени с деца, попаднали в трудна житейска ситуация.

Папата: Абортът е престъпление, контрацептивите са по-малкото зло

"Църквата трябва да има механизъм за подкрепа на жените: трябва да има такива домове като този и по-големи, в които можем да дадем подслон на тези жени, които нямат къде да отидат или които разубедихме да правят аборт", каза патриархът. Той отбеляза, че от подкрепа много често се нуждаят "съвсем млади момичета", които се страхуват да се върнат у дома или нямат средства за съществуване. Руската православна църква, уверен е патриархът, "трябва да осигури подслон и закрила" на такива жени.

"Ако все пак е невъзможно тя да вземе детето със себе си, трябва да го оставим в дома, но това не трябва да бъде осиновяване, не трябва да бъде лишаване от родителски права", каза патриархът. "Ние ще й кажем: оставаш майка, можеш да дойдеш тук, можеш да се срещаш с детето си, и дори повече от това - ти можеш по всяко време да го вземеш със себе си и да го отведеш, но го остави живо и ние ще му помогнем да израсте, да получи образование", заяви той. 

Патриархът повтори отново отношението на Руската православна църква към абортите: "Убийството е тежък грях и да се разкаеш за това е много трудно".

"Домът за майката" е открит през 2012 г.

Източник: БГНЕС