Събраха 3500 лева за реставрация на Пловдивската мъжка гимназия
Събраха 3500 лева за реставрация на Пловдивската мъжка гимназия / Държавен архив

Почти 3 500 лева успя да събере благотворителният великденски базар, организиран от Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешъл” от 25 до 28 април в полза на реставрацията и ремонта на бившата Пловдивска мъжка гимназия. Тя е основана на 1 септември 1850 година от Найден Геров, първоначално като Пловдивско училище, а към момента е паметник и музей на културата, обясниха дамите от Клуба.

Продадените по време на базара предмети включваха козунаци, боядисани и декорирани яйца, празнична украса, сладкиши, картини с великденска символика, изработени от пловдивски ученици. Това беше първата инициатива от мащабната кампания за обновяването на над 165-годишната сграда на бившата Пловдивска мъжка гимназия, обясни президентът на Клуб „Пловдив – Оптимист Интернешъл” доц. д-р Диляна Вичева.

През последните 30 години не са правени ремонти на зданието и на прилежащите му части, вкл. училищния двор, а за този период базата сериозно се е амортизирала. Понеже събраните от първата акция средства – точно 3490,63 лева, няма да бъдат достатъчни за ремонта дори на едно помещение, Клубът подготвя още няколко благотворителни инициативи. Следващата е базар на деца от Клуб „Пловдив джуниър” по случай най-българския празник 24 май.

Тъй като сградата на бившата Пловдивска мъжка гимназия е със статута на паметник на културата, за нейната реставрация ще е жизненоважно кандидатстването по проекти по европейски програми. Дамите от Клуб „Пловдив - Оптимист Интернешънъл” ще се ангажират със съдействие при кандидатстването, но при точно този вид финансиране от европейските фондове основната роля може да има само общинската администрация.

Имаме готовност да обсъдим с Община Пловдив възможностите, които европрограмите предлагат за реставрация на паметници на културата, потвърдиха организаторите на благотворителната кампания. Бившата Пловдивска мъжка гимназия е част от възрожденското ни наследство и със сигурност е една от най-значимите културни ценности не само под тепетата, а и в цялата страна. Това я прави подходящ обект за посещение от туристи и гости на града през 2019 г., когато градът ще бъде европейска столица на културата, смятат от Клуба.

В сградата на ул. „Хан Кубрат” №15 в Пловдив, в която днес се помещават Основно училище „Княз Александър Първи” и Гимназия с хуманитарен профил „Св. Св. Кирил и Методий”, са учили редица българи, оставили своята следа в историята и културата на страната. Сред тях са Васил Иванов Кунчев - Левски, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Богдан Филов, Пейо Яворов, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович. Знания и мъдрост на своите ученици са преподавали видни общественици като Йоаким Груев, Христо Г. Данов, Димитър Благоев, Петър Зографски, Златю Бояджиев, Светослав Обретенов, Иван Мърквичка и мн. други. А спомоществовател и дарител на училището преди Освобождението от 1878 г. е възрожденецът Душо Хаджидеков.