Областна администрация и „Надежда и домове за децата” с меморандум за сътрудничество
Областна администрация и „Надежда и домове за децата” с меморандум за сътрудничество / Областна администрация

„Нашето мото е по-добре в бедно семейство, отколкото в луксозна институция". Това каза в Стара Загора изпълнителният директор на организацията „Надежда и домове за децата", клон България Георги Симеонов при подписването на меморандум за разбирателство с областна администрация.. „Ще работим в посока осигуряване на закрила, равен достъп и социално включване на уязвими деца и техните семейства. Друга наша цел е да разширим мрежата от социални услуги за подкрепа, предоставяне на добра грижа, социална интеграция и индивидуално развитие на децата и семействата им, както и да създадем нови социални услуги, които развиват форми на алтернативна семейна грижа", обясни областният управител инж. Георги Ранов след подписването на документа.

Имаме методи и подходи, които следваме, за да реализираме целите си. От 4 години сме в България. Виждаме, че нашата мисия не е невъзможна. Участвали сме в закриването на 11 социални институции за деца, каза Георги Симеонов. Моделите, по които сдружението работи, са два - активна подкрепа на семействата в риск и Областен координационен механизъм по деинституционализация. Първото заседание на Областния координационен механизъм в Стара Загора се проведе в края на май, миналата година. Постоянни негови членове са Областна администрация, общините, РД „Социално подпомагане", РЗИ, ОД на МВР, Отдел за закрила на детето и др.

Зам. областният управител Мариана Кръстева, която е експерт по проекта „Надежда и домове за децата" на областно ниво, обясни, че в момента се работи на терен по 5 конкретни случая на деца, застрашени от изоставяне.