Откриват изложбата „Боята, камъкът и кръстът: Най- известните манастири на България в Кюстендил
Откриват изложбата „Боята, камъкът и кръстът: Най- известните манастири на България в Кюстендил / netinfo

Уникална изложба под надслов „Боята, камъкът и кръстът: Най- известните манастири на България" ще бъде открита в Кюстендил. Тя е на школата по изобразително изкуство „новите майстори"- Кюстендил, с ръководител Евгени Серафимов. Неговите ученици са пресъздали 35 от най- известните български храмове и манастири. Изложбата е готвена близо една година. Тя ще бъде открита днес от 18 часа във фоайето на Общинският драматичен театър.


„По принцип това е традиционната ни изложба на школата, като предишните две години децата рисуваха копия на картини на Майстора, както и пейзажи на изгреви и залези. Сега реших да е тема, която изисква много рисуване. Все пак нивото им трябва да се вдига. Има няколко манастира, които са останали извън територия на България.За децата основната сложност бе да предадат точно конкретният манастир с конкретният характер. В тази изложба няма компромиси", заяви за Дарик Евгени Серафимов. Една от целите на тази изложба е и хората да се запознаят и с по- малко известни, но прекрасни манастири.
В навечерието на Великден школата по рисуване, към Сдружение „Партньори - Кюстендил", представя едни от най-известните манастири и църкви на България, пречупени през погледа на 19 от своите млади автори.


Емблематични архитектурни ансамбли, шедьоври на националния художествен гений и идилични природни кътчета, приютили вярата на поколения българи, се превръщат в обща тематична и смислова рамка. Нарисувани с темпера, акварел или маслена боя, платната представят една вълнуваща разходка сред патинирани куполи, избелели от слънцето стенописи и потъмнели манастирски конаци. Четката на младите автори реалистично и с подчертано внимание към детайла е изписала характерните калдъръмени дворове, сводове, арки, колонади и потънали в сянка черковни камбанарии.

Откриват изложбата Боята, камъкът и кръстът: Най- известните манастири на България в Кюстендил
netinfo