Задържаха варненски тартор на банда за трафик на хора
Задържаха варненски тартор на банда за трафик на хора / снимка: Sofia photo agency, архив

Главна дирекция „Гранична полиция" и полицията в Кралство Норвегия разкриха организирана престъпна група за трафик на хора. Във Варна е задържан организаторът на престъпната дейност, а в Норвегия - трима трафиканти, съобщават от МВР.

Спецоперацията в морската столица е била осъществена вчера, в изпълнение на молба за правна помощ от скандинавската страна. В съвместните екипи са участвали следователи от Националната следствена служба и прокурор от Норвегия.

При извършените претърсвания на три адреса в морската столица граничните полицаи са намерили и иззели газов пистолет, голямо количество златни бижута, норвежки крони, евро и лева, дебитни карти, бордера за банкови преводи и тетрадки със записки за получавани суми. Документирани са парични транзакции от Норвегия към България на суми, придобити от трафикантите вследствие на експлоатацията на жертвите на трафик.

Задържаният във Варна е 34-годишен, криминално проявен и осъждан. Установени са пет пълнолетни български гражданки, жертви на трафика от България за Норвегия.

Работата по цялостното изясняване на престъпната дейност на групата на територията на двете страни продължава.