Първите издания на „Под игото” показва изложба в Историческия музей в Г. Оряховица
Първите издания на „Под игото” показва изложба в Историческия музей в Г. Оряховица / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Първите издания на романа „Под игото” на английски и на български език от 1894 г. с бележки от автора му Иван Вазов, показва експозицията „Подкрепи и мен ръката…”, която днес бе открита в Исторически музей – Горна Оряховица. Изложбата е посветена на 140 години Априлско въстание.

Преди откриването, в двора на музея, децата от група „Веселите патиланци” при ОДЗ „Елена Грънчарова” представиха композицията „Да пребъде България”. Малчуганите посветиха своите изпълнения на стихове и емблематични български песни на 140-та годишнина от Априлското въстание. Децата са подготвили композицията, заедно със своите учителки Даниела Аврамова, Мая Ботева и Румяна Цонева. „Веселите патиланци” бяха и първите гости на изложбата „Подкрепи и мен ръката…”. Експозицията бе открита от директора на музея Пламен Мадемов, заместник-кмета Йорданка Кушева и Катя Зографова – главен уредник в Националния литературен музей. Пред гостите на откриването, заместник-кметът Йорданка Кушева прочете стихотворението на Ботев „Моята молитва”, строфа от което е послужила за мото на изложбата.

Изложбата е дело на Националния литературен музей - София и представя историческата епопея от  Април 1876 през погледа на класиците на българската литература, върховите постижения на световната журналистика и пластичните изкуства.

Изложбата представя това време чрез творчеството на Иван Вазов и Захари Стоянов, Любен Каравелов, Илия Блъсков, Константин Величков, Стоян Заимов, чрез модерния прочит на Пенчо Славейков и талантливите интерпретации на новата литература в лицето на Яна Язова, Фани Попова-Мутафова, Генчо Стоев, както и чрез творбите на най-младите белетристи – Пламен Антов и Галина Златарева. Експозицията, разположена на 17 фотодокументални платна, носи заглавието ”Подкрепи и мен ръката...”. „Мотото на изложбата е такова, защото Ботевата молитва е била потребна за всички поборници на въстанието и на всички летописци на делото”, сподели при откриването Катя Зографова.

В изложбата са показани нови, неизвестни образи, имена на славни деятели и разтърсващи сюжети от Април 1876. Един от тях е фигурата на Елена Грънчарова - спасителката на Горна Оряховица, поставена сред "великите сенки" на Фани Попова-Мутафова от едноименната й книга.

Освен първите издания на „Под игото”, сред най-ценните експонати на изложбата са още стихосбирката „Гусла” от 1881 г., в която са включени творби от знаменитата „Епопея на забравените”, екземпляр на „Записки по българските въстания” на Захарий Стоянов с бележки на Петко Славейков по белите полета, лични вещи, оригинални ръкописи и снимки на класиците на литературата ни, пресътворили Априлската епопея. Изложбата вписва събитията в широк исторически контекст, като търси отгласите й в редовете на първите нейни хроникьори - френския журналист Иван дьо Вестин, кореспондента на „Дейли нюз” Джанюариъс Макгахан и др. Отразени са и резонансите на въстанието извън България – представени са популярното обръщение на Джузепе Гарибалди към борците за националната ни кауза, както и почти неизвестното писмо на панагюрци до Юджийн Скайлър.

Експозицията включва и десетки безценни оригинални реликви от два знакови литературни музея – на Иван Вазов и на Петко и Пенчо Славейкови в София, както и от две частни колекции – на д-р Тони Зарев и на проф. Михаил Неделчев.

Различен ракурс върху паметта за Априлската епопея е потърсен и в експонирането на юбилейни плакети, монети и банкноти, марки, значки, пощенски картички и първодневни пликове.