РП- Кюстендил сключи споразумение със софиянец извозвал мигранти през границата
РП- Кюстендил сключи споразумение със софиянец извозвал мигранти през границата / netinfo

Одобрено споразумение между Районна прокуратура - Кюстендил и обвиняем за незаконно превозване на мигранти. По внесен в съда от Районна прокуратура - Кюстендил обвинителен акт срещу П. Цацов и Ж. Дяков за извършено от тях престъпление за незаконно превозване на хора през държавната граница, е сключено споразумение за решаване на делото.
Двамата са обвинени в това, че в периода от 12.07.2015 г. до 13.07.2015 г., в гр. София и в района на с. Ломница, обл. Кюстендил, без разрешение на надлежните органи, в съучастие помежду си, умишлено направили опит да преведат през границата на страната с Република Сърбия група чуждестранни граждани. За целта било използвано моторно превозно средство - товарен автомобил марка "Ситроен", собственост на Дяков, управляван от Цацов.
Обвиняемите работели като таксиметрови шофьори в столицата. П. Цацов знаел, че Ж. Дяков често ангажирал негови колеги да извозват срещу заплащане чужди граждани (мигранти) и да ги превеждат през границата с Република Сърбия. За тази цел, за да превозва повече хора, Дяков закупил микробус марка „Ситроен джъмпер".
На 12.07.2015 г., около 20.00 ч., обвиняемият Цацов, заедно със свидетелката Б.И., се намирал в казиното на бул. "Мария Луиза", когато му се обадил Дяков с „оферта, от която може да изкара малко пари". Един час по-късно те се срещнали в заведението „Сръбска скара" на бул „Стамболийски" в столицата, като Дяков предложил на Цацов да превози група чужденци през държавната граница със Сърбия, за което обещал да му плати 260 лева. Обвиняемият П. Цацов се нуждаел от пари и се съгласил да извърши превоза срещу договореното заплащане, а Ж. Дяков дал подробни инструкции за осъществяване на плана.
След като се уточнили, Дяков дал на Цацов ключ от микробуса и пари за гориво. Съгласно получените указания, П. Цацов отишъл на посоченото от Ж. Дяков място да вземе мигрантите. Хората се намирали в срутена постройка на около 100-150 метра от бежанския лагер, където две непознати за него лица организирали пътниците и им помогнали да се качат в микробуса. От там обвиняемият Цацов, заедно с чужденците, потеглил в посока с. Трекляно, обл. Кюстендил, а обвиняемият Дяков, заедно със свидетелката Б.И., тръгнал след него с таксиметров автомобил.
По пътя между гр. Перник и гр. Радомир Ж. Дяков изпреварил с автомобила П. Цацов, като през това време няколко пъти му се обаждал по телефона, интересувайки се как микробусът минал през патрула на изхода на София, а също така разпоредил да вземе още двама чужди граждани, което било изпълнено от Цацов в района на с. Копиловци. След като подминал крайпътната табела „Ломница", обвиняемият Цацов на няколко пъти получавал подробни указания от Дяков: къде да отбие, къде да изчака, къде да загаси фарове и да кара само на габарити, къде да ги включи отново и кога да продължи пътуването.
Междувременно на 12.07.2015г. в отдел „Противодействие на незаконната миграция" постъпила оперативна информация за незаконно превеждане на мигранти през българо-сръбската граница в района на с. Ломница, обл. Кюстендил. Служителите в отдела били информирани, че около 30 мигранти ще бъдат транспортирани с микробус „Ситроен Джъмпер" през селата Чуденци, Горни Кортен, Славчето и Метохия, откъдето ще бъдат преведени в Република Сърбия. Информацията била своевременно предоставена на ГПУ-Олтоманци при РДГП - гр. Драгоман.
Около 00.40 часа на 13.07.2015 г., в района на с. Ломница, служители в ГПУ-Олтоманци забелязали преминалия с висока скорост лек автомобил, а след няколко минути в близост до тях минал и микробусът марка „Ситроен". Служителите на ГПУ последвали микробуса с пуснати светлини и звуков сигнал, като се опитали да го спрат. Шофьорът на микробуса първоначално не се подчинил на подадените сигнали, но след като достигнал разклона за селата Ивановци и Чуденци рязко спрял. При пристигане на място служителите видели, че на около 10 метра пред микробуса е спрял и таксиметровия автомобил. При извършената проверка били установени шофьорът на микробуса - обвиняемият П. Цацов, до него седели двама чужди граждани от Алжир и Палестина, водачът на таксиметровия автомобил - обвиняемият Ж. Дяков и свидетелката Б.И. При проверката на микробуса било установено, че в товарния му сектор се намират още 27 чужди граждани от Алжир, Мароко, Сирия, Ирак, Палестина, като част от тях не са навършили 16-годишна възраст, всички отговарящи на профила „нелегален мигрант". На въпросите на полицейските служители обвиняемият Цацов отговорил, че „кара чужденци към границата със Сърбия". П. Цацов и Ж. Дяков били задържани.
След приключване на разследването досъдебното производство било внесено с обвинителен акт в Районен съд - Кюстендил. В съдебно заседание Ж. Дяков сключил споразумение, с което му е определено наказание лишаване от свобода за срок от десет месеца, което е отложено за срок от 3 години, и глоба в размер на 1000 лв. ½ идеална част от товарния автомобил "Ситроен" бил отнет в полза на държавата.
П. Цацов отказал да сключи споразумение, поради което делото ще бъде разгледано от друг съдебен състав.