Над 26 милиона лева получава Шумен по ОП „Региони в растеж”
Над 26 милиона лева получава Шумен по ОП „Региони в растеж” / netinfo

12 обекта в Шумен ще бъдат ремонтирани с финансовата помощ по Оперативната програма „Региони в растеж" , като общият размер на средствата, които общината очаква да получи, е 26 336 039 лева.

В Основния списък на Инвестиционната програма са включени следните проекти и обекти по приоритети:

Градска среда

7 178 080 лева ще бъдат вложени за подобряване на градската среда. Предвидено е благоустрояване, изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, озеленяване и подмяна на улично осветление в кв. „Тракия" / вкл. 11 улици /- на стойност 2 539 032 лв. Рехабилитация на ул. „Тича" - 2 031 968 лв. Благоустрояване на зелена площ до ДКЦ I - ЕООД - 666 718 лв. Ще се работи по благоустрояването на района на кръстовището на бул. „С. Велики" и ул. „Станционна", включително тротоари, вътрешно-квартални алеи, площадки, осветление - 1 292 705 лв. Още един проект е включен в това направление - благоустрояване, изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоар в района на ул. „Съединение" от Пенсионерски клуб № 7 до Съдебната палата / в.т.ч. улично осветление и озеленяване /- 647 656 лв.

Социална и културна инфраструктура

6 436 878 лева са предвидени за изграждане на социална и културна инфраструктура. С близо половината от тях - 2 929 500 лева ще бъдат изградени два четириетажни жилищни блока с общо 50 апартамента с площ по около 40 кв. метра.
Най- важният обект в направлението за културна инфраструктура е Младежкият дом в Шумен. Реализацията на този проект на стойност 1 910 781 лева е сред приоритетите в Инвестиционната програма, защото там са съсредоточени голяма част от младежките дейностите в общината. Предвидени са ремонт на покрива и цялостно саниране на сградата -подмяна на дограми, фасади, топлоизолация, изграждане на достъпна среда за инвалиди и др.
Възстановяването на Летния театър е другият значим проект в това направление. Предвидена е цялостна реконструкция на амфитеатрално разположените места за публиката, възстановяване на сцената, санитарно-хигиенните помещения, гримьорните, цялостно облагородяване и озеленяване на района. Средствата, които ще бъдат вложени, са в размер на 1 596 596 лева. Поради некачествена подготовка на проектната документация по проекта от предишния кметски екип сега се налага цялостно препроектиране, а строителство е планирано за 2018 година.

Образователна инфраструктура

В частта за образователна инфраструктура в Инвестиционната програма на община Шумен е предвидено цялостно реновиране на сградите на СОУ "Васил Левски" / 3 488 990 лв./, СОУ "Трайко Симеонов" / 4 823 750 лв. /, НУ Илия Рашков Блъсков" / 1 089 600 лв. / и СОУ "Панайот Волов" / 3 318 740 лв. /. Общата сума за ремонт на училищните сгради е 12 721 080 лева.

Резервен списък

Освен обектите, предвидени за изпълнение в основния списък, община Шумен е направила предложение за включване и на допълнителни проекти в Инвестиционната си програма. Общата сума за тях е 13 247 079 лева. Очаква се тя да бъде осигурена от евентуалното преразпределение на средства след 2018 г. До тогава общината е заявила намерение да преработи изцяло проекта за благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоари в района на бул. "Славянски" от площад "Кристал" до хотел "Мадара". Сумата, предвидена за този проект, е 6 195 350 лв. Предложението, подготвено от предишното общинско ръководство, беше проверено и върнато със забележки от управляващия орган, защото предоставената по него документация беше непълна както по отношение на обема така и по отношение на съдържанието на проекта. Предстои да бъде направено цялостно или частично препроектиране. Въпреки че общината е получила техническа помощ за неговата подготовката, сега се налага част от тези средства да бъдат върнати на държавата, а общината да го доработи със собствени пари.
В резервните предложения е включен и Регионалният исторически музей. По проекта са заложени ремонт на покрива и цялостно саниране на сградата за сумата от 2 454 692 лв. Предвижда се благоустрояване на дворовете на СОУ „Сава Доброплодни", на ГПЧЕ „Н. Й. Вапцаров" и на целия училищен комплекс около сградите - 2 427 036 лв., цялостно саниране на сградата на СОУ „Йоан Екзарх Български" , реконструкция на полуподземен етаж и изграждане на столова - 2 170 000 лв.