Миньор загина след срутване на руда в Мадан
Миньор загина след срутване на руда в Мадан / БГНЕС, архив

Миньор загина при трудова злополука в рудник "Бориева" на ГОРУБСО- Мадан, съобщи старши комисар Николай Димов, директор на ОД на МВР-Смолян.

Работникът е бил затрупан от добита руда, срутила се изведнъж от комин в мината според информация от Инспекцията по труда.

По случая е образувано досъдебно производство, а Инспекцията по труда продължава проверката за причините за злополуката.

Инцидентът е станал снощи около 20.00 ч. по време на товарене на руда на вагонетките. В зоната на злополуката били двамата машинисти на подземния локомотив. При товаренето внезапно започнала да пада руда от комина. Единият машинист успял да избяга, но вторият бил затрупан.

Спасителните екипи успели да извадят тялото на затиснатия от рудната маса 46-годишен Веселин Сердаров след близо два часа работа.

Една от версиите за инцидента е, че коминът вероятно е бил затлачен и рудата внезапно рухнала. Според обясненията на оцелелия втори машинист по време на товаренето се скъсала скоба на улука и започнало неконтролирано изтичане на ситна рудна маса.