Градът може да стане по-добро място за живеене
Градът може да стане по-добро място за живеене / netinfo

Мястото, в което живеем, е такова, каквото ние самите си го направим. Всяко ново начало е свързано с промени, амбиции и с нови мечти.

Промяната на града, за да не бъде просто населено място, а пространство за съвместен живот, което намалява агресията и липсата на хармония в съвременното общество, е във фокуса на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA.

Основната цел на JESSICA е да стимулира инвестициите на местната власт и бизнеса в градски проекти със значим социален ефект, но с по-ниска от средната за пазара финансова и икономическа възвръщаемост. Важно е проектът да генерира положителни нетни парични потоци във времето, което гарантира редовното обслужване на кредита.

Всички подробности и условия за финансиране и кандидатстване по инициативата JESSICA можете да откриете тук

Градът може да стане подобро място за живеене
netinfo

Градът е жив организъм, който постоянно еволюира и реалната цел на Фонда е тази еволюция да включва всевъзможни удобства за неговите жители - от места за срещи и отдих, през съоръжения за спорт до съвременни инициативи за бизнес, култура, здравеопазване и образование. Същевременно с това от JESSICA са готови да финансират действени мерки за защита на природата, за обществените пространства и инфраструктурата, за енергийна ефективност и за подобряване на транспортната мрежа.

Благоденствието на хората - това е нещото, което трябва да стои в основата на бизнес проектите, категорични са от Фонда.

Сбъдната мечта: Спортът във Варна отново има свой дом - легендарния Юнашки салон

Нуждата от промяна се осъзнава от все повече влиятелни хора, а в дългосрочен план тя е и неизбежна. „С първия инвестиционен период на Фонда направихме крачка в правилната, според нас, посока, като срещнахме съмишленици в лицето на кметовете и техните колеги в общинската администрация в три от шестте големи града извън столицата, с които работим - Стара Загора, Варна и Бургас. Можем да се похвалим с няколко общественозначими проекти, на които дадохме нов живот - плувния басейн и пазара в Стара Загора, Юнашкия салон във Варна и новата спортна база в Бургас. Опитът от първите пет години на Фонда ни научи на много и ни дава самочувствието, че може да бъдем катализатор на добри проекти. Новото начало е свързано със собственото ни осъзнаване на многото начини, по които можем да бъдем полезни. Можем да бъдем партньор на смели и иновативни проекти, в които освен пари да вложим знание и опит", казват от JESSICA.

11 факта за... покрития плувен басейн в Стара Загора

Новият инвестиционен период е 10 години и от Фонда очакват да могат да предоставят финансиране за проекти от 4-5 милиона лева на година. „Това са достатъчно пари за не толкова мащабни, но, надяваме се, многобройни и защо не,смели идеи. Затова продължаваме да сътрудничим активно с общините във Варна, Бургас, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Пловдив - защото сме убедени в стремежа им да допринесат за развитието на градската среда в унисон с най-добрите тенденции в света. Мечтаем и за интересни частни проекти, които да осъществим заедно с бизнеси, с които споделяме общи ценности, включително и отношението ни към доброто и красивото. Същевременно вярваме в проектите, създадени с наша помощ досега и разбира се продължаваме да работим заедно с инициаторите им за успешното им прилагане и развитие. За тях можем да предоставим допълнително финансиране при необходимост", подчертават от Фонда.

JESSICA, както и Фондът за устойчиво градско развитие на София се утвърдиха като алтернатива на грантовото финансиране. От Фонда подкрепят и смесеното финансиране на проекти, субсидирани по различни програми, но при наличието на добър синхрон между техните механизми и тези на грантовото финансиране. Факт е, че когато дори и част от изразходваните пари трябва да бъдат връщани, проектът работи и се ползва по-ефективно и качествено, тъй като е по-отговорен и по-добър контролът върху него.

Амбициите на JESSICA са големи, а инициативите, които търсят, трябва да имат потенциала да катализират положителни промени и да целят и да могат да направят живота на хората в Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе и Стара Загора по-добър.

Бизнес проектите, които биват одобрени от Регионалния фонд за градско развитие, се кредитират с много по-дълъг период на изплащане и по-ниски лихви от пазарните. Подобни благоприятни условия са възможни, защото част от финансирането се осигурява от Оперативна програма Регионално развитие със средства, предоставени от Европейския съюз.

Всички подробности и условия за финансиране и кандидатстване по инициативата JESSICA можете да откриете тук!

Градът може да стане подобро място за живеене
netinfo

Фотография на зоологическия парк в Париж. Снимка на TN PLus Landscape Architects & Beckmann N'Thepe