Приеха бюджета на община Кърджали за 2016 година
Приеха бюджета на община Кърджали за 2016 година / netinfo

„Бюджет на финансовата дисциплина, който трябва да донесе стабилност и растеж”. Така кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис определи по време на дебатите в Общинския съвет годишната план-сметка за 2016 година. Тя бе приета с 22-ма гласували „за”, и 14 „против”.  Бе прието и предложението на кмета за дофинансиране на Регионалния исторически музей в частта за художествената галерия след изслушване на директора на културната институция. Финансирането ще бъде част от Бюджета на община Кърджали за 2016 година.

Бюджетът на Община Кърджали за 2016г.възлиза на 47 470 000 лева.В сравнение с началният план за 2015г.от  38 940 000лв. увеличението е  близо с 22 % .Този ръст се дължи на големият преходен остатък от 2015г.-средства над 3 млн.лв.за продължаващ обект»Депо за отпадъци»и завишените държавни трансфери за 2016 година вследствие новите стандарти и допълнителни средства за новоизбрани кметове на кметства от 2015 година.

По важните акценти в бюджета на община Кърджали са: непромяна на данъчната тежест за гражданите; продължаване дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности,чиито разходни стандарти драстично изостават от реалната издръжка; Нови разходни отговорности с добавянето на още 48 броя нови кметства след промените от изборите; Запазване числеността на персонала ; Поемане на ангажимент за трайно разрешаване на проблема с просрочените задължения от стари години.

Най-голямта опозиционна група съветници – тази на ГЕРБ, която се състои от 11 човека, категорично отхвърли проекта за Бюджет за 2016 година. Според председателя на групата Огнян Иванов той е пълен с неизвестни и ще генерира увеличение на без друго големия дълг на община Кърджали още повече.   Отново бе заложена бомбата за неразплащане с длъжниците. Миналата година са платени 1,7 милиона разходи за глоби, санкции и неустойки. Освен това има съдебно решение свързано със строителството на Водното огледало, според което фирма е осъдила общината да плати обезщетения за използван техен имот, което е следващата бомба в бюджета в бюджета”, коментира Иванов.

По повод твърденията му, кметът инж. Хасан Азис ги определи като опит за заблуждаване на общественото мнение. От думите му стана ясно, че решението на съда е на първа инстанция и се обжалва. „Освен това ако някоя кърджалийска фирма има претенции, то те трябва да бъдат към МРРБ, които са възложители на проекта за Водното огледало”, каза градоначалникът.

 

Той коментира и думите на Иванов, че се трупат дължгове от глоби и санкции и предложението му да бъдат предвидени средства за тях. „Ако в Бюджета придвидим средства за евентуални санкции, то фирмите ще се наредят на опашка. По скоро трябва да се разговаря с фирмите и да се направи разчет за плащане на дължимото през годините”, коментира още Азис.