Оставиха в ареста мъжа, измамил 72-годишна жена
Оставиха в ареста мъжа, измамил 72-годишна жена / DarikNews.bg, архив

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът взе постоянна мярка „Задържане под стража" спрямо Димчо М. на 55 години, привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в условията на опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага е заблудил друго лице и с това причинил имотна вреда - престъпление по чл.211 предложение 2 във връзка с чл.209 ал.1 във връзка с чл.29 ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Димчо М. досъдебно производство е установено, че през месец февруари 2015 г. той се представил с измислено име пред 72-годишна жена, която живеела в гр. Стара Загора, за приятел на покойния й съпруг. Започнал често да посещава жилището на пенсионерката с цел да извършва ремонтни дейности. Седмица след запознанството им Димчо М. поискал от пострадалата да му даде пари за лечението на майка му, а той щял да ги върне до няколко дни, тъй като продавал земеделските си земи в село, близо до гр. Стара Загора. Убедена, че „приятелят" на покойния й съпруг ще й върне сумата, пострадалата отишла до близкия банков клон и изтеглила пари, които му предала. Впоследствие Димчо М. излъгал, че негови роднини са починали в Кралство Испания и са му необходими средства за транспортиране на телата им до Република България за погребение.

Така през един непродължителен период от време от 1 февруари 2015 г. до края на месец юли 2015 г., под различни неверни предлози - лечение на близки, смърт на роднини, ремонт на превозно средство, Димчо М. въвел в заблуждение 72-годишната пострадала, която се разпоредила с финансови средства в полза на обвиняемия и по този начин й била причинена имотна вреда в размер на 17 000 лева. Димчо М. е задържан от органите на МВР на 25 март 2016 г. в гр. Стара Загора след като е бил разпознат от пострадалата и нейна съседка.

Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Димчо М. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
Взетата спрямо Димчо М. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.