Корейски майстори от Корпуса на мира по таекуондо гостуваха в Горна Оряховица
Корейски майстори от Корпуса на мира по таекуондо гостуваха в Горна Оряховица / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

За трети път „Хемус таекуондо център” в Горна Оряховица е домакин на семинар, на който гостуват трима корейски инструктори – доброволци от Taekwondo peace corps. Гостите ще провеждат тренировъчни занимания по таекуондо  до 20 февруари. Учениците на горнооряховския център ще имат възможността да се учат от извора и да попият истинската страна на таекуондо като философия, методика и умения.

Ким Даеюнг от корейския университет Чосун е специалист с 5 дан - черен колан в дисциплина пумсе (форма); Сонг Джунгдже - 4 дан е студент от Данкук университет, също специалист пумсе; Сонг Юнгуук - 4 дан от университета Korea Nazarene - специалист демонстрационна техника. Доброволците от Taekwondo peace corps идват са в България по покана на Българска федерация по таекуондо – WTF. Те провеждат тренировки по график в Разлог, Казанлък, Горна Оряховица и София.

Тримата корейски майстори по таекуондо днес бяха приети в Общината от заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева. Гостите бяха придружавани от Румен Димитров, президент на „Хемус таекуондо център”. „Благодарим на ръководството на Общината, че за пореден път засвидетелства подкрепата си към спорта в Горна Оряховица и в частност към клуба ни. Нашите корейски гости имат много добра методика за обучение на деца, съчетана с игрови елементи. Те имат много освободен стил на водене на тренировки и на децата им е изключително интересно. Надяваме се, че и в бъдеще ще ни гостуват такива майстори на таекуондото. Това е една много добра реклама за града ни, тъй като те основно гостуват в големи софийски клубове", сподели на срещата Румен Димитров. Президентът на клуба отправи покана към обществеността на Горна Оряховица за демонстрационна вечер, която ще се проведе на 19 февруари (петък) от 18.00 ч. в Спортна зала „Никола Петров”.

„Благодарим ви, че предавате своя опит на нашите деца. Освен в областта на технологиите, от Корея можем да се поучим и в областта на спорта. Пожелавам ви да достигнете най-високите върхове на спорта, с който се занимавате и да продължавате да предавате своя опит по света", обърна се към гостите заместник-кметът Николай Георгиев.

„Грижата на общинското ръководство към спортистите ще продължи да бъде един от приоритетите в работата ни. В нашия малък град функционират 34 спортни клуба, които са освободени от всякакви такси и това се прави, за да се стимулират децата да спортуват”, увери гостите заместник-кметът Йорданка Кушева. Тя сподели с корейските инструктори, че единственият българин - почетен гражданин на Сеул – Аврам Агов е роден в Долна Оряховица. "В момента той е преподавател в университет в Канада, но Корея е в сърцето му", допълни още заместник-кметът.

От името на „Хемус таекуондо център”, президентът на клуба Румен Димитров връчи плакет за кмета инж. Добромир Добрев и ръководството на Общината за приноса и помощта им в развитието на спорта в Горна Оряховица.