Винари ще се надпреварват на Трифониада в Златоград
Винари ще се надпреварват на Трифониада в Златоград / снимка: Ивайло Русев

Най-доброто вино от новата реколта в Златоград ще бъде избрано на традиционния празник Трифониада днес, съобщиха от Етнографския ареален комплекс. Тя се провежда за поредна година в Стария град, съчетавайки българския празник на виното и деня на влюбените.

За последователите на Св. Трифон и Св. Валентин, домакините са подготвили народно веселие на мегдана в Етнографския комплекс. Гостите на Трифониада ще дегустират вината на местните производители и избрани мезета от родопската кухня. Най-добрият производител на вино ще бъде избран от жури с участието на сомелиер.

11 производители на вино са заявили участие в конкурса досега.

Винопроизводителите в Златоград се увеличават през последните години, заяви Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс. Климатът и атмосферата на Златоград се оказват благодатни за ферментацията и производство на "напитката на истината". Виното се произвежда както от лози в региона, така и от грозде от други места, понякога и от Гърция. Произвежданото в Златоград вино е изцяло в домашни изби и не е предназначено за търговия.