Кой? Кой скри министър Москов от медиите в Габрово?
Кой? Кой скри министър Москов от медиите в Габрово? / mh.government.bg

"Първата от поредицата регионални срещи, по повод приемането и въвеждането на здравната карта се състоя в Габрово", триумфално обявиха в съобщение до медиите от пресцентъра на Областната администрация днес малко преди обед.

Информацията, свързана с посещение на министър медиите получават почти денонощие, след като такова е осъществено.

Събитието, оказва се, е организирано от Комисията по здравеопазване на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и се е състояло в Ритуалната зала на Община Габрово.

Кой? Кой скри министър Москов от медиите в Габрово?
netinfo

Ще припомня, че преди време, когато ръководството на Сдружението се събра в габровското село Гергини, за да отчете значимото си място в защитата на интересите на населението в страната, за журналисти бе организиран специален транспорт.

Защо скриха Москов от медиите?

Дали защото той смята, че "БСП и ДПС превърнаха "социално значими заболявания" в мръсна дума"? Да не забравяме, че предстои вот на недоверие в парламента".

От информация на сайта на Министерство на здравеопазването се разбира позицията на министъра:

"Повече от 530 хил. леглодни е планирала НЗОК за тази година в рамките на три нови пътеки за продължително лечение. Това за първи път дава възможности на всяка болница да осигури и продължителна грижа за своите пациенти.

Това съобщи днес, 12 февруари, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на специална среща с кметове, областни управители, шефове на РЗИ, РЗОК и директори на болници от Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен, която се проведе в Габрово.

Москов увери присъстващите, че изискването за комплексност на лечението не изисква лечението да се случва в една сграда и няма да доведе до закриването на нито една онкологична структура.

В стремежа си да плашат хората и да бранят статуквото на порочното финансиране, депутатите от БСП и ДПС превърнаха "социалнозначими заболявания" в мръсна дума, а истината е, че това са най-тежките и най-травматични за пациентите и за обществото заболявания. За тяхното лечение държавата гарантира незабавен достъп до лечение".

Дали е възможно медиите да са държани настрана от тази среща защото: "Нито една общинска болница няма да бъде закрита в следствие на Националната здравна карта"?

"Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес пред постоянно действащата комисия по здравеопазване към Националното сдружение на общините. Напротив, картата гарантира на всяка болница възможността да продължи да изпълнява пълния обем на извършваната досега дейност, както и че ще получи пълното финансиране за това. Целта на картата е да се превърне в база за провеждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване".

"Участниците в срещата изразиха съгласие и подкрепиха създадената здравна карта, разбира се като такъв мащабен процес той ще продължи да се развива и да се доизчистват някои детайли". Обяснил го Николай Сираков, областен управител на Габрово по време на срещата.

"Срещата на министърът на здравеопазването д-р Петър Москов с кметове, областни управители, директори на РЗИ, РЗОК и директори на болници от Габрово, Велико Търново, Ловеч и Плевен премина изключително конструктивно и делово, а въпросите които имаха съответните институции - намериха отговори", коментирал областният управител на Габрово Николай Сираков след дискусията.

Точно тук е удачно да се отбележи, че въпросите, които имат медиите и чрез тях обществото - не са намерили отговор! Може би Москов е имал желание да води тази дискусия, но "чиновнически подход" го е лишил от шанса това да се случи в Габрово.

Кой? Кой скри министър Москов от медиите в Габрово?
netinfo

"Целта на картата е да се превърне в база за провеждане на национална политика и да осигури справедлив и равнопоставен достъп на всеки български гражданин до системата на здравеопазване. Стана ясно, че тя не представлява опасност за общинските болници, запазват се обемите на дейности и се оптимизира легловата база, поради недостатъчна заетост", коментирал още Сираков.

Дали цялата съобщена от институциите информация отразява събитието? Има ли изразени алтернативни становища? Защо нито една медия не бе уведомена за посещението на министъра, въпреки че темата, която е била повод за срещата е от голям обществен интерес? И кой е организатор на тази среща на местно ниво?

Това са въпроси, които остават без отговор, въпреки силно позитивните послания, които струят от медийните съобщения на пресцентровете на различни институции. Има и други? И те предстои да бъдат зададени, независимо от играта на криеница, която институциите се опитват да играят с медиите.

Снимките от срещата са на МЗ и Областен управител - Габрово. На сайта на НСОРБ все още не е публикувана информация за състоялото се в Габрово събитие.