Дупница е партньор в голям европейски проект „Хартия за рециклиране
Дупница е партньор в голям европейски проект „Хартия за рециклиране / Маргарита Петрова,Дарик радио

Резултатът от посещението на общинското ръководство на Дупница в Испания - партньорство в голям европейски проект „Хартия за рециклиране", който стартира на 1 февруари. Това обявиха днес зам.кметът на община Дупница Красимир Георгиев и еколога Десислава Борисова, които бяха част от делегацията. Само две общини от България са поканени да участват в този проект това са Дупница и Мездра.

Проектът вече е одобрен от Европейската комисия. В него участват общо 19 партньори, сред които водещи фирми за рециклиране на хартия в Европа, изследователски институти, асоциации, неправителствени организации от държави като Франция, Англия и Германия, които ще си партнират с общини от Румъния, Полша и България, където се наблюдават ниски нива на събираемост на хартия или смесено събиране. В България като цяло процента е около 40 %, за разлика от страни като Германия, където достига до 78 %. Това обявиха на пресконференция за,./кмета на община Дупница Красимир Георгиев и Десислава Борисова, еколог в администрацията.

Проектът е със срок от 2 години, през които всички партньори ще обменят опит и ще изберат най-добрите практики, за изграждане и прилагане на по-ефективна система, насочена към повишаване процента на събрани и рециклирани отпадъци от хартия, с цел повторното им оползотворяване.

Стойността на проекта е 1 455 000 евро, като община Дупница няма никакви финансови ангажименти.

„С този проект община Дупница си поставя големи цели, тъй като желаем да се развиваме като една Европейска община прилагаща най-добрите практики по Европейски стандарт" коментираха Георгиев и Василева.

Красимир Георгиев допълни, че се очаква след 2 години, когато приключи проекта, в този анализ да бъде препоръчано и какъв тип съоръжение може да бъде внедрено в община Дупница, за да се оползотворява максимално целия отпадък, от анализа ще се очаква и отговор какви източници могат да се използват за финансиране на едно такова съоръжение.

През април предстои среща в Дупница с партньорите по този проект.