МЗ одобри сливането на болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар
МЗ одобри сливането на болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар / Dariknews.bg, Шумен

Министърът на здравеопазването Петър Москов е изразил съгласието си да бъдат извършени действия по сливане на болниците в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар. Това каза  директорът на Многопрофилната болница в Шумен д-р Атанас Атанасов по време на заседание на Областния съвет за развитие.

По думите на д-р Атанасов предложението му за преструктуриране на лечебните заведения се е появило, защото двете малки общински болници в годините са достигнали до състояние на невъзможност за финансиране на текущата си дейност с приходите от публичния ресурс за здравеопазване. Така те са изпаднали и в задълбочаващ се дефицит и на други ресурси, най-вече човешки, което пък е създало потенциална опасност тези болници да не могат да изпълняват функциите си самостоятелно.

„Направил съм предложение към основния акционер на Многопрофилната болница в Шумен и другите две общини за обединяване на дейностите на трите болници и впоследствие преминаване към търговско сливане на дружествата, като ползите ще бъдат много - по-оптимално използване на професионалния капацитет на наличните медицински специалисти, профилиране на болниците, обща програма за управление и общ бизнес план с цел максимално задоволяване на потребностите на населението от областта от навременна и качествена болнична помощ”, обясни той.

Д-р Атанасов уточни, че министерството е дало съгласието си, при условие че се съгласят и собствениците на трите лечебни заведения, което пък налага бързо вземане на решение от заинтересованите страни. Той обясни, че за идния вторник - 16 февруари, е насрочено заседание на Общото събрание на акционерите на МБАЛ-Шумен, където въпросът би могъл да се включи като точка от дневния ред. Налага се и извънредно свикване на заседания на общинските съвети в Нови пазар и Велики Преслав преди тази дата.

Кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев изрази готовност това да се случи в най-кратки срокове, предвид критичността на ситуацията. „Моля много разумно да погледнете към проблема и да подкрепим това предложение”, каза той, а представителят на Велики Преслав обяви, че сега чува за предложението.

Д-р Атанасов пък отново апелира за бързи действия с думите: „Няма друга алтернатива. Тя е пълен срив на всички болници в региона”.

Не е ясно обаче дали в Шумен и Велики Преслав ще успеят да свикат заседания на общинските съвети още в понеделник.