Нов 110-киловолтов електропровод ще изграждат във видинско
Нов 110-киловолтов електропровод ще изграждат във видинско / Областна администрация Видин

Областният експертен съвет по устройство на територията прие проект на Подробен устройствен план/парцеларен план (ПУП/ПП) на обект: „Изграждане на нова въздушна линия „Видбол" 110 кV в участъка от стълб №94 на въздушна линия 110 кV „Магура", в землище с. Арчар, общ. Димово, до подстанция „Бонония", землище гр. Дунавци, община Видин". Решението за това членовете на Съвета гласуваха единодушно на заседание, което се проведе днес под председателството на областния управител Момчил Станков.

Трасето на новата въздушна линия e с дължина 19.21 км и е разположено в землищата на с. Арчар и с. Държаница (община Димово) и селата Гайтанци, Цар Симеоново и Жеглица и гр. Дунавци (община Видин). Изработването на ПУП/ПП на обекта е разрешено със заповед на областния управител на област Видин от 19.12.2012 година. Възложител на инвестиционното предложение е „Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) ЕАД, София.

Експерти от дружеството представиха проекта, като обясниха, че целта е да се осигури резервно захранване, за да се избегне изключването на двата електропровода в района при възникване на аварии или извършване на реконструкция и профилактика. „Новата въздушна линия ще бъде изградена на 30 м отстояние и успоредно на съществуващия електропровод", уточни експертът от ЕСО инж. Венизар Иванов.