Всяка девета ямболийка сключва брак с чужденец
Всяка девета ямболийка сключва брак с чужденец / netinfo

Всяка девета сватба, вдигната в Ямбол, е с чужденец. Това показват данните от регистрите в общината. Най-често младоженците-чуждоземци са от Гърция, Турция, Сирия и Египет, но Ямбол си има и снахи и зетьове от доста далечните Хондурас, Мексико и Малйзия.

За 12 месеца в града са се подписали за вярност 413 млади семейства, от тях с партньори от други страни са 47. Има дори и един брак сключен между двама чужденци.

За това, че „на любовта всички възрасти са покорни", говори и фактът, че мъж на 80 години е станал младоженец, а най-възрастната „булка" е била на 77 години. 19-годишен е пък най-младият новоизлюпен съпруг, а 16-годишна - най-младата съпруга. Най-голямата възрастова разлика между младоженци е 22 години и натрупалият годинки съпруг е почти набор на тъща си.
Разчупват се и рамките на традицията в сватбения ритуал. Вместо в залата, както е било

десетки години, младите сключват брак под небето, на открито, когато времето е с тях. Местата за „венчавка" са най-вече в градския парк, предпочитани са двата розариума, други пък, особено през пролетта, лятото и есента се подписват в летните градини на ресторантите.

Увеличават се обаче и младите семейства, които влизат в брачен съюз, без тържествена церемония, в общинската администрация. С още по-бързи темпове расте и броят на двойките, които избират да са заедно, но необвързани с подпис и документи.