Филм, фестивали и културни форуми  представят В. Търново на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2016”
Филм, фестивали и културни форуми представят В. Търново на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2016” / снимка: Пресцентър- Община В. Търново

Туристически филм, международни фестивали, прочути в целия свят и нови културни форуми представят Велико Търново като водеща дестинация за културен туризъм на „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2016”. Старопрестолният град е презентиран на международната туристическа борса с атрактивно оформен щанд от 42 кв.м. Най-голямото изложение в България се провежда от днес до 13 февруари в София. Още през първия ден представянето на Велико Търново привлече интереса на министъра на туризма Николина Ангелкова.

В столично кино днес ще бъде излъчена премиерата на документалния туристически филм „Велико Търново в сърцето на историята”. Любезен домакин ще бъде кметът Даниел Панов, който присъства на изложението. За прожекцията Даниел Панов е поканил столичния кмет Йорданка Фандъкова, свои колеги от други градове, депутати, дипломати, министъра на туризма Николина Ангелкова, членовете на парламентарната група по култура. Във филмовата лента в ролята на гид е популярният актьор Юлиян Вергов, който описва по впечатляващ начин историята на града, съвремието и знаковите събития. Филмът е първият сред документалните и туристически продукции, който е заснет в 4К (UHD) резолюция и отговаря на най-високия стандарт за кино. Реализацията е дело на студио “Black Stamp”. Първата за България прожекция във Велико Търново през декември миналата година премина при силен интерес.

Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” е подготвила много изненади за туроператорите и посетителите на престижния форум. Те ще могат да научат любопитни подробности за предстоящия Международен фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на средновековния Търновград”. Културното събитие ще обхване крепостта Царевец и църквите в подножието й, строени по времето на Асеневци. Фестивалът ще се проведе от 28 до 31 юли и ще покаже живота и бита на историческата столица на България и на Европа в средните векове.

На международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО 2016” ще бъдат представени още нови събития от културния календар на старопрестолния град за настоящата година. Сред тях са: мултижанровият „Transfiguration Festival” /19-21 август/;, Летен  куклено-театрален фестивал с международно участие;, Велико Търново рок фест; и Мото рок фест Велико Търново; Фестивал за късометражно кино „В дворците”.

 

Акцент е поставен и върху предстоящите издания на: Летен оперен фестивал „Сцена на вековете”; Летен фестивал на класическата камерна музика „Arbanassi summer music” и Международен фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа”. В края на миналата година те бяха отличени с престижния статут „Европейски фестивали” за 2015 и 2016 г. Презентирани ще бъдат също XIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе през април, юбилейното XX издание на Старопланински събор „Балканфолк”, Лятното училище по занаяти на Самоводската чаршия, „Дикси джаз фест” и други събития с водеща роля в културния живот на Велико Търново.