Хладилникът за бедни във Варна – празен и изключен (СНИМКИ)
Хладилникът за бедни във Варна – празен и изключен (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

Хладилникът с безплатна храна във Варна от известно време е изключен, а отскоро е и без врата. Така „щедрият" хладилник стои празен и много рядко напоследък някой оставя нещо вътре, установи проверка на Дарик.

Хладилната витрина е част от благотворителната кампания „Ако си дал". Целта е годната остатъчна храна да се оставя за нуждаещи се, вместо да се изхвърля.

„Хладилник на хората" събира храна за нуждаещите се

Във Варна хладилникът за бедни бе поставен през октомври. Разположен е на пазар „Чаталджа", до светофара на бул."Чаталджа" и ул. „Цар Асен". За поставянето му съдейства и общинската фирма "Пазари", която реши да го „освободи" от наем. Близкият павилион пък осигури електричеството, също безвъзмездно.

Хладилникът за бедни във Варна  празен и изключен (СНИМКИ)
netinfo

Фас и изсъхнало листо са единственото, което днес може да се види в хладилника

Хладилникът за бедни във Варна  празен и изключен (СНИМКИ)
netinfo

Повече от месец обаче „щедрият" хладилник стои изключен. Причината - в края на декември Областната дирекция по безопасност на храните запечата хладилната витрина, тъй като не е регистрирана при тях. Павилионът, който осигуряваше електричество, бе заплашен с акт.

Само няколко дни по-късно хладилникът е бил разпечатан. Вероятно от хора, които оставят храна. След новогодишните празници рафтовете на хладилника за бедни започнаха отново да се пълнят. „Граждани оставяха цели торби с останала от празниците храна. Имаше дори бутилки с безалкохолни напитки", разказа пред Дарик продавачка в един от съседните обекти. Тя разкри, че тяхната закусвалня редовно е оставяла кебапчета, кюфтета и питки в хладилника. Други търговци от пазара правели същото с непродадените храни.

Варненка си взела храна от хладилника за бедни на пазар "Чаталджа", защото не й се готвело

До минути всичко сложено в хладилника се разграбва от нуждаещи се. Случва се обаче към оставеното да посягат и недобросъвестни граждани. Добре изглеждаща майка с дете си взела храна, а на въпрос защо го прави, отговорила, че няма време да готви.

Преди десетина дни вратата на хладилната витрина е била намерена изкъртена. Предполага се, че е от вятъра. От тогава много рядко във витрината се оставя храна и рафтовете стоят постоянно празни.

Хладилникът за бедни във Варна  празен и изключен (СНИМКИ)
netinfo

Със съдействието на Дарик счупената врата на хладилника за бедни ще бъде отремонтирана. Готовност да го направи напълно безплатно заяви Димитър Панайотов - собственик на верига сервизи за хладилна техника. Ремонтът се очаква да бъде направен до края на тази седмица.

Все още обаче не е ясно каква ще реакцията на Областната дирекция по безопасност на храните, чийто директор бе сменен наскоро.

Хладилникът за бедни във Варна  празен и изключен (СНИМКИ)
netinfo