Младежки делегати от над 80 страни пристигат във Варна тази година
Младежки делегати от над 80 страни пристигат във Варна тази година / Дарик Варна, архив

Социалните иновации и развитието на предприемачеството са във фокуса на Варна Европейска младежка столица през 2017г. Титлата дава възможност на града да се трансформира в хъб (събирателен център) на социалните иновации и свързваща точка за младите хора от Черноморския регион. Това съобщи Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“.

През втората половина на 2016 г. се очаква да бъдат отворени първите покани за набиране на идеи и проектни предложения. Ще бъдат подкрепени проекти, свързани с развитието на умения, таланти и професионални качества на младите хора във Варна. Очаква се да бъдат създадени Черноморски младежки център; Младежка медийна академия, Иноцентър, Мрежа на младежките центрове и читалища. Програмата предвижда през 2017, Варна да стане Европейски център за срещи на международни организации, млади експерти, академични общности, бизнес и водещи финансиращи структури в областта на стартиращите компании.

Варна ще е домакин и на световно признати събития за екстремни спортове, които ще дадат възможност на млади ентусиасти да реализират таланита си на международно ниво.

На 16-ти ноември т.г. Европейският комисар по „Образование, култура, младеж и спорт“ Тибор Наврашич, ще пристигне във Варна, за да даде официален старт на Европейска младежка столица 2017. На събитието се очаква да присъстват кметовете на младежките столици до този момент и над 3 000 международни делегати, заяви Биляна Раева, представител на Община Варна в Брюксел.

Правилата на титлата изискват създаването на сдружение между Община Варна и младежки организации за реализация на програмата. Към момента сдружението е във финален етап на регистрация. То е учредено от 24 организации, които избраха управителен съвет от 9 представители, председателстван от Община Варна. Сдружението е отворено за нови членове.

Титлата „Европейска младежка столица“ е признание, че Варна е сред най-прогресивните градове в Европа. Това дава възможност за повишаване на разпознаваемостта на града и като туристичeска дестинация.