Възпитаници на Ресурсния център подготвят изложба на мартеници
Възпитаници на Ресурсния център подготвят изложба на мартеници / Ресурсен център-Стара Загора

Ресурсен център Стара Загора откри своята работилница за мартеници с практическо занятие, с участието на ресурсни учители и специалисти. Специфичното пресукване на белия и червен конец, което е в основата на изработването на българската мартеница, показа Таня Иванова, която от години твори червено-белите български символи. Иванова демонстрира пред ресурсните специалисти работа с вретено и фител, които се използват за изработката на красивата и автентична българска мартеница. Таня Иванова е автор на 6 изложби на традиционни български мартеници като акцент в работата й е сътворяването на Пижо и Пенда от вълна.

Работилницата за мартеници в Ресурсен център Стара Загора ще продължи с поредица от творчески ателиета с участието на Таня Иванова и доброволците от Германия, Армения, Испания и Латвия. Лаура Херцог, Тагухи Харутиуниан, Виктория Адрада и Рюта Вилчане са в Стара Загора по проект на Националната асоциация на ресурсните учители и ще вземат активно участие в предмартенската кампания на Ресурсен център.

В края на февруари ще се организира изложба на открито на мартеници, изработени от възпитаниците на Ресурсен център, на детските градини и училищата в Стара Загора. Базарът ще бъде разположен в парк „Пети октомври", като желаещите училища и детски градини ще си организират щандове, а децата ще си изберат кауза, за която ще използват събраните средства.

„Фантазията и сръчността на старозагорските деца заслужават да бъдат популяризирани, а при изработването на мартениците те придобиват знания за традицията и умения да претворят теоретичните си познания на практика", каза авторът на идеята Таня Иванова.