Управници и лекари се обединиха срещу новата здравна карта на Монтана
Управници и лекари се обединиха срещу новата здравна карта на Монтана / Петя Димитрова

Становище против промените в областната здравна карта ще внесе до Министерството на здравеопазване областният управител на Монтана Ивайло Петров. Това стана ясно днес след среща по негова инициатива, на която се събраха кметове, директори на болници, лекари, представители от съсловни организации и експерти от здравни институции. Всички те са били участници в комисията, изготвила преди месец първоначалните предложения за промените в здравната система на областта.

„Тогава постигнахме консенсус по зададени от Министерството на здравеопазването параметри, уточни Петров, и всички го приеха с цената на компромиси. Нашето предложение също предвиждаше определени съкращения за болниците, но не толкова драстични.

Предложението на Министерството на здравеопазването ще доведе до съкращения на лекари и медицинския персонал. Ще се стигне до необратими процеси, след които трудно ще се възстанови здравеопазването в областта. За последните три години 150 лекари са напуснали Монтана. Две от отделенията в общинската болница Берковица ще трябва да свият дейността си дотолкова, че на практика да бъдат закрити. Лечебното заведение няма да получава и субсидия за трудно достъпност, заради промяна в наредбата, според която се увеличава разстоянието от 40 на 60 километра.

Управници и лекари се обединиха срещу новата здравна карта на Монтана
netinfo

В многопрофилната болница в Монтана в отделенията за хирургия леглата се съкращават наполовина, така че ще се извършват операции само по спешност. Ако има повече пациенти ще трябва да бъдат пренасочвани или поети за сметка на болницата. Подобна е и ситуацията в другите две болници - „Свети Николай Чудотворец - Лом и „Свети Георги" - Монтана.

Според предложението на Министерството на здравеопазването в областта постовете за хемодиализа трябва да останат 18 . Ако те работят непрекъснато могат да обслужат до 52-ма пациенти, заяви д-р Владимир Велков - председател на регионалната колегия на БЛС - Монтана. По последна информация пациентите на диализа в областта са 64.

Становището срещу промените в областната здравна карта е подкрепено от кметове, директори на болниците в Монтана, съсловни организации и експерти.