Турция задържа 34 души с жилетки с експлозиви на сирийската граница
Турция задържа 34 души с жилетки с експлозиви на сирийската граница / ThinkStock/Getty Images

Турските военни задържаха 34 души и иззеха близо 20 кг експлозиви и четири жилетки за самоубийствени атентати. Арестуваните са се опитали да влязат в Турция от Сирия, съобщи Reuters, като се позова на съобщение на армията.

Сирийски атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

Групата, състояща се от 4 мъже, 10 жени и 20 деца, била задържана във вторник вечерта в област Огузели на югоизточната провинция Газиантеп, от другата страна на границата в район, контролиран от екстремистите „Ислямска държава" (ИД), уточнява агенция „Фокус".

Граничните войски били предупредени от турското разузнаване за предстоящ трафик на експлозиви, допълва БГНЕС.

Турските медии цитират изявление на президента Реджеп Ердоган, в което той яростно критикува ООН след призива на Върховния комисариат на бежанците страната да отвори границата си със Сирия и да приеме блокираните 35 000 бежанци от Алепо.

„Стъписващо е, че онези, които си затварят очите пред Башар Асад, виждат бежанците като отмъщение, а именно той е виновен за този проблем. И какво казва ООН - отворете границата. Ние приехме 3 милиона бежанци, вие колко приехте? Получихме помощ в размер на 450 милиона долара, а похарчихме 10 милиарда долара", остро реагира Ердоган.

През януари турски войници задържаха 23 души по подозрение, че са бойци на организацията "Ислямска държава", заедно с 21 деца при опит да преминат нелегално границата й със Сирия.

Турция, която понесе през последните месеци поредица от кървави атаки, отговорността за които бе хвърлена на ИД, полага все по-големи усилия да затегне сигурността по границата си. Турската армия всекидневно извършва арести на бойци на ИД.