Развитието на за балнеолечебен и климатолечебен туризъм ще са приоритет за Смолянско
Развитието на за балнеолечебен и климатолечебен туризъм ще са приоритет за Смолянско / getty images

Възможностите за развитие на област Смолян като район за балнеолечебен и климатолечебен туризъм бяха дискутирани на работна среща днес в Областната администрация.

Един от приоритетите на областта през 2016 г. ще бъде именно оползотворяването на възможностите за балнеология и разработването на минералните находища в региона, посочи областният управител Недялко Славов. Той е инициатор на разработването на стратегия за по-ефективно експлоатиране на находищата на минерални води в областта, които до момента се използват в много малък капацитет. Регионът има много нереализиран потенциал в тази насока, който може да бъде използван за икономическото съживяване на областта, допълни Славов.


Средните Родопи са благодатен регион за развитието на комплексен туристически продукт, в който да стои климато- и балнеолечението, заяви д-р Татяна Ангелова, председател на Асоциацията по физикална рехабилитационна медицина. По нейни данни в региона има 5 находища от минерални води, които се експлоатират. Находищата са с различен физико-химичен състав, даващи възможности както за профилактика, така и за лечение на определени заболявания. Според д-р Ангелова при този ресурс в областта може да се развива здравен туризъм, профилактика и програми за детоксикация за хора, работещи във вредна среда.


На работната среща е очертана позиция за обединяване на усилията на местната власт, браншови и неправителствени организации около идеята на Областната администрация за представяне и развитие на региона като дестинация за балнео- и климатолечение.