Ботевите чествания тази година започват още през март
Ботевите чествания тази година започват още през март / Дарик Враца - архив

Тази година Ботевите чествания започват още през месец март с 25 интерактивни уроци и представяне на три документални филма за Христо Ботев в учебните заведения във Враца. Те ще се проведат в периода от 7 март до 29 април. Това стана ясно на провелото се вчера, 08.02.2016 г. второ заседание на Ботевския организационен комитет. Официалното откриване на Ботеви дни 2016 е с един ден по-рано и е на 26 май.

Кметът на Община Враца Калин Каменов, който е и председател на Комитета, коментира, че тази година целта на изявите на Ботевите дни е да бъдат насочени към младите хора и по-голямата част от обществото. „Нека в повечето събития да участват деца и да се запитаме за кого са предназначени специализираните издания. Нека да не оставят в архива, а да бъдат приети и достъпни за всички", каза още Каменов. Във връзка с предложението на народния представител Петя Аврамова за изработване на уебсайт, свързан с Ботевите дни, кметът уточни, че платформата е готова и до края месеца се очаква да бъде активна.

На заседанието на Комитета присъстваха по-голямата част от членовете, както и евродепутатът Владимир Уручев и народните представители инж. Петя Аврамова, Красен Кръстев и Красимир Богданов. Обсъдена бе програмата, посветена на 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Над 30 са проявите в официалната и съпътстващата програма на тържествата, в която освен традиционните културни изяви са включени и много нови събития.

Ново тази година е и предложението на директора на СОУ „Христо Ботев" Виктор Кръстев за провеждането на Ботевска работилница - 2016 г., на която да бъдат поканени да участват всички училища на територията на Област Враца. В изявата, която е с конкурсен характер, ще бъдат включени няколко направления в областта на изобразителното изкуство.
Друго събитие, насочено към младите хора, е провеждането на уроци в къщата на Иванка Ботева във Враца. В съпътстващата програма тази година е включена фотоизложбата на архивни и авторски снимки на Боян Пищиков „Духът на миналото в наши дни".

След прекъсване, в програмата на Ботеви дни 2016 е заложено възобновяване на конкурса за изпълнение на Ботева поезия на есперанто. Провеждането на шествие и концерт на детски и юношески мажоретни състави от Враца също са сред новите акценти в честванията тази година.

За първи път в Демократична Република Конго ще се говори за Ботеви дни и ще се почете подвигът на великия революционер Христо Ботев. Почетният консул на нашата страна в Конго Теодора Игнатова, която е врачанка, поема инициативата за провеждане на редица събития на територията на Демократична Република Конго. Честванията ще започнат през месец март с вечер-рецитал по стихове на Христо Ботев на френски език.

През април ще бъде открита изложба в залата на консулството, посветена на поета-революционер, която ще бъде акцент през цялата 2016 г. През месец май пред дипломати, членове на регионалния и националния парламент, бизнесмени и общественици ще присъстват на вечер с прожекция на филм, посветен на живота и делото на Христо Ботев. Всички разходи, свързани с проявите, ще бъдат финансирани от почетното консулство на Република България в Демократична Република Конго.
На втората среща на Комитета общественикът Илиян Нисторов, който при първото заседание предложи и членовете на Ботевския комитет да помогнат с финансиране на предложенията, дари първата сума от 1000 лв., която ще се прибави към сметката на Ботеви дни 2016 г.

Директорът на Регионалната библиотека „Христо Ботев" Силвия Врачовска заяви, че финансирането на Областното ученическо състезание за деца, което се организира от тяхната институция, ще бъде поето от бюджета на библиотеката. В края на заседанието бе дискутиран отново въпросът за мястото, където да се позиционира старият паметник на Христо Ботев. Главният архитект на Община Враца арх. Чавдар Спасов обясни, че в четвъртък ще има експертен съвет и този въпрос ще бъде разгледан.

Членовете на Комитета приеха предложението на Красимир Богданов Враца да се включи в националната кампания за набиране на средства за ремонт на дървената част на кораба „Радецки". За целта ще бъдат отпуснати 1000 лв.

Следващото заседание на Ботевския организационен комитет е насрочено за 12 март от 10:00 ч.