Казанлъшка художничка изписва 100 годишен храм
Казанлъшка художничка изписва 100 годишен храм / Sofia Photo Agency, архив

Художничка от Казанлък изографисва 96 годишен храм в в свиленградското село Капитан Петко.

За възпитаничката на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет Албена Здравкова това е поредно арт предизвикателство. Преди църквата „Свети Йоан Предтеча" в свиленградското село Албена изографисва поредица храмове, параклиси в цялата страна. Сред тях са: параклиса „Света Ана" в двора на казанлъшката болница. Албена е зографката , създавала икони и стенописи в храма в село Асен, Павелбанско, в Старозагорската Митрополия, възстановила е стенописите на залят параклис в Ивайловградското село Бисер, параклиса в двора на фирмата „М+С Хидравлик" в Казанлък, казанлъшките черкви „Свети пророк Илия" и „Света Троица", иконостасът на църквата в Средно Изворово и два католически храма -в Казанлък и Ямбол. Участвала е и в реставрационните работи на храм-паметника в Шипка.

Обновеният храм "Свети Йоан Предтеча", в който работи Албена не е бил изписан отвътре, дълго време е бил и затворен за миряните. От лятото на миналата година, възпитаничката на казанлъшката Художествена гимназия и на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет изписва вътрешността на храма. До момента Албена е създала 23 фигури и фигурални композиции в черквата на селото.

В следващите няколко седмици зографката ще изографисва централната част на храма и олтара. Преди Коледа е бил завършен и изцяло изписан Притвора.

Цялата дейност по обновлението на храма става възможна благодарение на дарителски жестове и лепти на местните миряни и бизнесмени.

С финансовата им помощ, освен изписването изцяло на храма, са подменени и иконостасите, осветлението, отоплението.
Амбицията на миряните от селото е изписаният и обновен изцяло храм да бъде открит за Великден. Паралелно с работата си в свиленградското село, Албена работи и по изписването на новата църква в село Могила, която предстои да бъде открита за Гергьовден.