Лоран Фабиюс напуска поста външен министър на Франция
Лоран Фабиюс напуска поста външен министър на Франция / БГНЕС

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс потвърди лично, че напуска поста, за да оглави Конституционния съвет (съд), предадоха Франс прес и Ройтерс.

По-рано през деня телевизия Бе Еф Ем вече обяви, че Фабиюс ще подаде оставка като външен министър, за да застане начело на КС.

Той отговори лаконично: "Да", попитан от журналисти след края на седмичното заседание на правителството дали това е последното му участие в среща на Министерския съвет.

Фабиюс обаче би трябвало да остане до ноември председател на конференцията на ООН за климата (COP21), отбелязва АФП.

Очаква се френският президент Франсоа Оланд да номинира външния министър за председател на Конституционния съвет, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че напускането на външния министър е било очаквано от мнозина.

69-годишният Фабиюс изрази очакване по-късно тази седмица да бъдат обявени по-мащабни промени в правителството.

Рокадата е възможност за Оланд да пренареди своя управленски екип преди президентските избори догодина на фона на опитите да повиши много ниския си рейтинг на одобрение, отбелязва Ройтерс. Анализатори обаче смятат, че е малко вероятно тези промени да помогнат на президента да подобри своя имидж. Във Франция се разпространяват с пълна сила спекулации за очакваните промени в правителството. За възможни наследници на Фабиюс са споменавани бившата партньорка на Оланд в живота Сеголен Роаял, понастоящем министър на екологията, и експремиерът Жан-Марк Еро.

Голямо внимание ще бъде обърнато и на въпроса дали министърът на икономиката Еманюел Макрон, който бе лицето на реформите във Франция пред европейските партньори, но предизвика недоволството на много свои колеги в кабинета, ще получи по-голям портфейл.

Друга неизвестна е дали Оланд ще покани депутати от Зелените да се присъединят към правителството, в опит да изгради по-широк съюз като подготовка за президентските избори.

Станал най-младият премиер на Франция през 80-те години на миналия век, Лоран Фабиюс изигра ключова роля като външен министър за договаряне на международното споразумение за иранската ядрена програма и на глобалното споразумение за борба с климатичните промени, припомня Ройтерс. Днес Фабиюс обвини Съединените щати, че не правят достатъчно в Сирия, предаде Франс прес.

"Човек няма усещане, че това е много силен ангажимент", отбеляза той, визирайки ролята на САЩ в оглавяваната от тях коалиция срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Фабиюс освен това изрази съжаление, че сирийският режим е набрал отново сила, не без помощта на Русия и Иран.

Франция ще инициира бързо международна конференция за решаване на израелско-палестинския конфликт на основата на съвместното съществуване на две държави, обяви още Фабиюс. Той поясни, че това ще стане на два етапа: през първия ще бъде свикана среща без израелско и палестинско участие, а през втория - двете страни в конфликта ще бъдат поканени на форум. През ноември Фабиюс спомена за такава възможност пред френския парламент, като посочи, че ако инициативата не се увенчае с успех, Франция ще признае държавата Палестина, припомня Франс прес.

Представители на израелските власти разкритикуваха незабавно тези негови изявления с аргумента, че този проект само ще насърчи палестинците да не се стремят към трайно решение на конфликта.

Източник: БТА