Шуменският музей гостува в София с изложба от киноафиши
Шуменският музей гостува в София с изложба от киноафиши / netinfo

С изложба „В света на унгарското кино" Регионалният исторически музей-Шумен гостува на Унгарския културен институт в София. Тя представя киноафиши от 40-те до 80-те години на XX век, част от богатата колекция на музея.

Сбирката се дължи на любовта на един шуменец към киното, с право наричан „Пленникът на седмото изкуство" - Ростислав Бакалов. Цялата колекция съдържа 2 300 плаката, като в изложбата са включени около 60, свързани с унгарското кино. Представени по този начин, всеки един киноафиш има своя история, и сам по себе си може да я разкрие. Голяма част от филмите, произвеждани в Унгария почти веднага се прожектират и в България, а първата кинопрожекция на унгарски филм у нас е осъществена през 1938 г.

В експозицията са изложени и броеве от единственото ръкописно списание за кино култура „Киновести", което Ростислав Бакалов собственоръчно списва и рисува - вести, портрети на артисти и техни биографии, кино ребуси и информация за прожектираните филми и кината, в които се представят.

Официалното откриване на изложбата е на 11 февруари, четвъртък, от 18.00 ч. и ще остане в Унгарския културен институт до 9 март.