Две училища от Кюстендил се включиха в програмата „Научи се да караш ски
Две училища от Кюстендил се включиха в програмата „Научи се да караш ски / Явор Спиридонов

Програмата „Научи се да караш ски" се провежда за седма година в страната. През 2016 година в програмата се включиха и две училища от общ. Кюстендил - ОУ „Проф.Марин Дринов" и НУ „Св.Климент Охридски" с 50 ученици от начален етап, които ще се обучават на две групи по график за по четири дни.
Проектът е съвместен и се организира от Министерството на образованието и науката чрез Регионален инспекторат по образованието - Кюстендил, Министерството на младежта и спорта, Българската ски федерация и Ски училище „Екстрийм спот" - Осогово.
Целта на програмата е да предостави начално ски обучение на деца в начален етап /от 1 до 4 клас/ и да запознае малчуганите с магията на белите спортове. Програмата е по желание и включва няколко безплатни услуги за учениците, участници в обучението:
• Транспорт от двора на учебното заведение до пистата в планината Осогово и обратно през четирите дни на обучението;
• Ски екипировка / състояща се от ски, обувки и щеки /;
• Обучение от квалифициран ски инструктор 4 дни по 4 часа на ден;
• Обяд по време на почивката;
• Планинска застраховка;
• Ски диплома за придобитите умения
Всяка седмица се провеждат седмични състезания, на които се излъчват 10 - те най - добри ученици. В края на проекта ще бъде организирано финално състезание, на което се явяват всички класирали се ученици от седмичните състезания.
Най-добрите от финалното състезание ще бъдат наградени с едноседмичен ски лагер.Програмата се осъществява до 18 февруари.