Библиотеката отбеляза  Международния ден  за  безопасен интернет
Библиотеката отбеляза Международния ден за безопасен интернет / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе” отбеляза Международния ден за безопасен интернет с информационен ден.

На децата, посетили библиотеката се раздаваха флаери с основните правила за сигурност и безопасност в Интернет. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване, библиотечен специалист, чрез презентация запозна потребителите с основните правила за безопасен интернет.

Презентацията включваше информация за онлайн тормоза, компютърните  и телефонни вируси, и как да се предпазим от тях. На всички потребителски компютри бе отворена интернет страницата на Националния център за безопасен интернет в България  http://www.safenet.bg, а библиотечен специалист насочваше вниманието на ползвателите към полезния сайт.

Ученици от СОУ „П.Р.Славейков”, които посетиха сектор "Работа с деца" също бяха запознати с правила за сигурност и безопасност в Интернет. В библиотеката гостуваха и потребители на Дневен център за възрастни хора с увреждания към Център за психично здраве „Д-р Петър Станчев” за поредната Библиотерапия. Информация по темата бе предоставена и на тази целева група ползватели.

Тази година международният Ден за безопасен интернет се отбелязва за 13-и път. Целта е да се насърчи по-безопасното и по-отговорно ползване на онлайн технологии, особено сред децата и младите хора по целия свят, да се насърчи формирането на етична онлайн среда, да се повиши дигиталната грамотност на децата и младите хора. Идеята, всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилни устройства от децата и младите хора, е на Европейската комисия и стартира през 2004 г.

От библиотеката  информират къде можете да подаде сигнал, ако попаднете на информация в Мрежата, които не ви харесва или ви плаши по някакъв начин.

-Българска линия за онлайн безопасност - 124 123, скайп: blobbg, имейл: helpline@online.bg

-Национална телефонна линия - 080 019 100, 116 111 /за деца/,  http:/web112.net

-Държавна агенция за закрила на детето - 02/933 90 50
-Национален център за безопасен интернет - http://www.safenet.bg/bg