Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица
Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица / снимка: БГНЕС, архив
Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица
84160
Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица
Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица
  • Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица
  • Внасят вота на недоверие към кабинета „Борисов 2” тази седмица

Предсрочни парламентарни избори могат да бъдат предизвикани само от ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Това коментира лидерът на БСП Михаил Миков в края на двудневния семинар на левицата в Хисаря. По думите му ако правителството продължава така, няма да изкара пълен мандат.

Тази седмица ще бъде внесен вотът на недоверие на кабинета „Борисов 2".

БСП и ДПС се обединиха, за да поискат вот на недоверие заради политиката в сферата на здравеопазването. От Атака миналата седмица казаха, че не са били потърсени за подкрепа, но от левицата заявиха днес, че са изпратили писмо, но атакистите страняли.

БСП и ДПС с вот на недоверие заради здравеопазването

Всяка партия трябва да има готовността да отиде на избори във всеки един момент, така лидерът на БСП Михаил Миков коментира дали социалистите са готови за предсрочен парламентарен вот: „Ясно е, че в днешната политическа конфигурация предсрочни избори могат да бъдат основно предизвикани от най-голямата политическа партия - ГЕРБ, респективно от министър-председателят. В същото време не забелязвам някаква склонност за промяна на политиката. Примерно за отлагане на целия този хаос в образованието, което в момента се сътворява там, или за промени в здравеопазването, които да го направят по-достъпно за гражданите. Не виждам, така че напрежението расте".

Обсъжданият вот на недоверие за провал в здравеопазването не трогва Петър Москов

Лидерът на левицата Михаил Миков припомни, че по инициатива на БСП и ДПС миналата седмица в парламента са се провели разисквания заради скандала с ваксините, внесени от Турция. Причините, според него, за вота на недоверие именно в сферата на здравеопазването обаче са много повече: „Оценяваме като рискови за живота и здравето на българските граждани и като бъркащи в джоба им влизането от следващата седмица на новата наредба за доплащане на лекарствата, а през април наредбата, която разделя заболяванията на социално значими и такива, за които пациентите, въпреки че са изрядни към Здравната каса, ще доплащат здравната си вноска".

На семинара са били обсъдени действията на БСП през новия политически сезон. Миков се похвали, че парламентарната група на социалистите е била най-активната в парламентарния контрол и се зарече да бъде още по-активна.